Колко издържлив е Samsung Galaxy Fold? 120 000 разгъвания

13
5389

Популярният технологичен портал CNET, собственост на американската медия CBS, направи изключителен тест на първия сгъваем смартфон на Samsung – Galaxy Fold.

Резултатите са следните – смартфонът не е оцелял след теста, като се е предал на 120 000 сгъвания чрез автоматизиран прибор, който е сгъвал и разгъвал устройството.

Samsung работеше по първия си смартфон със сгъваем дисплей от години. Първоначалният план беше той да бъде представен през пролетта на 2019 г., но редица технологични журналисти, които тестваха демонстративни бройки, се оплакаха от сериозни проблеми с екрана, включително издуване, появяване на петна и други. Именно заради това, стартът на Galaxy Fold беше отложен, като той бе официално представен на събитието IFA 2019, а продажбите му започнаха на 27 септември. За това време, Samsung са направили някои леки промени по дизайна, спрямо първоначално планираната версия.

Телефонът струва 1 980 долара и идва със 7,3-инчов екран в разгънато положение.

Потребителите проявиха голям интерес към устройството, но разбира се като всяка модерна технология, хората се запитаха колко точно издържливи са сгъваемите дисплеи? В технологията им има много механика и триещи се части, което предполага, че механизмът на сгъване е чувствителен.

Джесика Долкаърт от CNET написа задълбочено ревю на Galaxy Fold, като го нарече обещаваща стъпка към сгъваемите смартфони на бъдещето – но все още със сериозни проблеми, които трябва да се овладеят, преди сгъваемите дисплеи да станат масови. В частност, тя споменава крехкия екран, ограничения живот на батерията (Samsung използват батерия с капацитет едва 4500 mAh, която не е особено достатъчна за смартфон с такъв голям екран), високи разходи по поддръжка и ремонт, както и факта, че към момента се използва пластмасов панел, а не стъклен, тъй като Samsung все още не са успели да разработят сгъваемо стъкло.

За да разберат каква е издържливостта на Galaxy Foold, американската компания SquareTrade, базирана в Сан Франциско, която предлага сервиз на потребителска електроника, е разработила машина, която може да отваря и затваря Galaxy Fold многократно, хиляди пъти. CNET са използвали въпросната машина, за да тестват издържливостта на техния тестови Galaxy Fold. Финалният резултат показва, че устройството е издържало на 120 000 цикъла (1 цикъл се равнява на 1 сгъване и разгъване), като след това вече шарнирното действие на механизма е било нарушено, а в средата на екрана се е появило петно от дефектни пиксели.

 

Резултатите

Планът на CNET е бил да сгънат и разгънат телефона повече от 200 000 пъти последователно, за да симулират броя сгъвания и разгъвания, които един човек може да направи в рамките на пет години употреба. Събитието по тестването на Galaxy Fold е проведено на живо, на 3-ти октомври и е излъчвано в YouTube.

Ако трябва да сме точни, Samsung Galaxy Fold всъщност се е предал на 119 370-ното сгъване, което се равнява на около три години употреба. След това пантата е отслабнала значително и не е могла да държи екрана, а по средата, точно където се сгъва, се е появило голямо тъмно петно.

Все пак, от CNET подчертават, че този тест може да не е максимално обективен, тъй като не представлява реална употреба – все пак никой не сгъва Galaxy Fold хиляди пъти на ден, при нормално ползване. Възможно е жизненият цикъл на сгъваемия дисплей да се е съкратил, именно поради огромния брой последователни сгъвания и разгъвания. В ръководството за употреба и безопасност на Samsung, което идва за Galaxy Fold, е описано, че не се препоръчва голям брой последователни сгъвания и разгъвания, и именно това ни кара да мислим, че тестът не е максимално обективен. Но все пак, достатъчно добре показва, какъв е минималния брой цикли на сгъване и разгъване, които Galaxy Fold може да издържи.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
7 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
the_saint
the_saint

Те какво искат – хем модерен, хем стилен, хем вечен. Ами не става. А пък и то след 2 години ще пуснат по-хубав модел, да си купят него.

Ymen
Ymen

Ако средно 50 пъти на ден го отварям, това прави 365 * 50 това прави към ~19,000 огъвания за година, за 3 години са към ~55,000 огъвания, а при този ресурс от 120к огъвания това звучи доста обещаващо.

Георги
Георги

Няма как да си сигурен, че всяка бройка ще издържи 120 000 нали се сещаш и все пак е адски много. Няма вечни неща.

bure_s_barut
bure_s_barut

Изгледах видеото. Машината прави около 2 пълни сгъвания и разгъвания за една секунда. Нормално е да се повреди механиката и екрана след като нямат време да се охладят от прегъването(напрежението на материала).

Чича Милча
Чича Милча

Това е нереална симулация на експолатиране. При реални условия бройката ще е поне 4 пъти повече, минимум.

Tanton
Tanton

Точно. Тестът не е реалистичен. Трябвало е да оставят поне по около 30 секунди между всеки две сгъвания. За няколко месеца щяха да го истестват.

sdadadasda
sdadadasda

Същност теста си е напълно валиден – при най-брутални условия, колко ще издържи, та щом тук има 120к, то в нормални условия, би било дори повече от очакваните 200к.

Джо1984
Джо1984

„тъй като Samsung все още не са успели да разработят сгъваемо стъкло“
По-скоро някой ще разработи течно дърво, от колкото стъкло което се сгъва! Стъклото си е вид прозрачен камък и няма нищо общо с огъваемата пластмаса.

але
але

Glass, however, is actually neither a liquid—supercooled or otherwise—nor a solid. It is an amorphous solid—a state somewhere between those two states of matter.

mackdi
mackdi

Един от примерите за огъващо се стъкло е оптичния кабел, без който нямаше как да напишеш този коментар… А и Corning Inc.(Gorilla Glass) отдавна са измислили огъващ се стъклен панел. Видео от 2014г

115
115

Да пробват на същата машинка и китайската имитация на Galaxy Fold от хуауей 😀

Коко
Коко

Доста идиотски тест, нямащ нищо общо с реална обстановка. Груба и недодялана машинка за такъв тест, вибрации, скоростно сгъване…..
120 000 отваряния/затваряния са над 3години по 100 пъти на ден. Перфектен е.

Арти
Арти

Според това което виждам дизайна е мега здрав все пак това е доста тежък тест нали при всяко зат. И отв. С такава скорост се получава триене следователно температурата при пантите и дисплея е голяма за мен този тест показва че тела е доста здрав.