Колко издържлив е Samsung Galaxy Fold? 120 000 разгъвания

13
5465

Популярният технологичен портал CNET, собственост на американската медия CBS, направи изключителен тест на първия сгъваем смартфон на Samsung – Galaxy Fold.

Резултатите са следните – смартфонът не е оцелял след теста, като се е предал на 120 000 сгъвания чрез автоматизиран прибор, който е сгъвал и разгъвал устройството.

Samsung работеше по първия си смартфон със сгъваем дисплей от години. Първоначалният план беше той да бъде представен през пролетта на 2019 г., но редица технологични журналисти, които тестваха демонстративни бройки, се оплакаха от сериозни проблеми с екрана, включително издуване, появяване на петна и други. Именно заради това, стартът на Galaxy Fold беше отложен, като той бе официално представен на събитието IFA 2019, а продажбите му започнаха на 27 септември. За това време, Samsung са направили някои леки промени по дизайна, спрямо първоначално планираната версия.

Телефонът струва 1 980 долара и идва със 7,3-инчов екран в разгънато положение.

Потребителите проявиха голям интерес към устройството, но разбира се като всяка модерна технология, хората се запитаха колко точно издържливи са сгъваемите дисплеи? В технологията им има много механика и триещи се части, което предполага, че механизмът на сгъване е чувствителен.

Джесика Долкаърт от CNET написа задълбочено ревю на Galaxy Fold, като го нарече обещаваща стъпка към сгъваемите смартфони на бъдещето – но все още със сериозни проблеми, които трябва да се овладеят, преди сгъваемите дисплеи да станат масови. В частност, тя споменава крехкия екран, ограничения живот на батерията (Samsung използват батерия с капацитет едва 4500 mAh, която не е особено достатъчна за смартфон с такъв голям екран), високи разходи по поддръжка и ремонт, както и факта, че към момента се използва пластмасов панел, а не стъклен, тъй като Samsung все още не са успели да разработят сгъваемо стъкло.

За да разберат каква е издържливостта на Galaxy Foold, американската компания SquareTrade, базирана в Сан Франциско, която предлага сервиз на потребителска електроника, е разработила машина, която може да отваря и затваря Galaxy Fold многократно, хиляди пъти. CNET са използвали въпросната машина, за да тестват издържливостта на техния тестови Galaxy Fold. Финалният резултат показва, че устройството е издържало на 120 000 цикъла (1 цикъл се равнява на 1 сгъване и разгъване), като след това вече шарнирното действие на механизма е било нарушено, а в средата на екрана се е появило петно от дефектни пиксели.

 

Резултатите

Планът на CNET е бил да сгънат и разгънат телефона повече от 200 000 пъти последователно, за да симулират броя сгъвания и разгъвания, които един човек може да направи в рамките на пет години употреба. Събитието по тестването на Galaxy Fold е проведено на живо, на 3-ти октомври и е излъчвано в YouTube.

Ако трябва да сме точни, Samsung Galaxy Fold всъщност се е предал на 119 370-ното сгъване, което се равнява на около три години употреба. След това пантата е отслабнала значително и не е могла да държи екрана, а по средата, точно където се сгъва, се е появило голямо тъмно петно.

Все пак, от CNET подчертават, че този тест може да не е максимално обективен, тъй като не представлява реална употреба – все пак никой не сгъва Galaxy Fold хиляди пъти на ден, при нормално ползване. Възможно е жизненият цикъл на сгъваемия дисплей да се е съкратил, именно поради огромния брой последователни сгъвания и разгъвания. В ръководството за употреба и безопасност на Samsung, което идва за Galaxy Fold, е описано, че не се препоръчва голям брой последователни сгъвания и разгъвания, и именно това ни кара да мислим, че тестът не е максимално обективен. Но все пак, достатъчно добре показва, какъв е минималния брой цикли на сгъване и разгъване, които Galaxy Fold може да издържи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари