Компанията създател на YotaPhone официално фалира

11
926

Руският проект YotaPhone дебютира през 2012-та година с идеята за монтиране на втори дисплей на гърба на модерния смартфон. За пестене на енергия този екран използва електронно мастило, подобно на електронните книги. Идеята обаче не събра достатъчно популярност и компанията официално прекрати своята дейност. Информацията е на Cnews.ru и Liliputing, публикувана от The Verge.

Според руската журналистическа медия компанията се е забъркала в дело срещу производителя на хардуера на телефоните. Hi-P от Сингапур произведе първите два YotaPhone модела и осъди фирмата за 126 милиона щатски долара още през 2015-та година. Причината беше неприети поръчки, които са останали неплатени. YotaPhone 1 и 2 бяха продадени в рамките на едва 75 хиляди устройства (по сведения на Financial Times), докато другият произведен хардуер останал неизползван. Евентуално Hi-P се съгласи на компенсация от $17 милиона, но изглежда сделката се е провалила.

Въпреки иновативните идеи. YotaPhone не получи достатъчно внимание на запад и дори в Русия. Компанията не успя да представи втория модел в САЩ през 2015 въпреки успешната Indiegogo кампания. Следващата година всички усилия бяха съсредоточени към китайския пазар, докато клиентите от Русия и Европа вече не можеха да поръчат последното трето поколение. За сметка на това YotaPhone 3 спечели iF награда за дизайн през 2018 въпреки ограничената реализация.

Най-вероятно няма да видим друг нов YotaPhone. От друга страна обаче можете да се насладим на последните експерименти със сгъваеми смартфони.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
8 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
It lumpenSlexIt Lump3nЕмилАло-берач Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Technical
Technical

Руско ли е, не става за нищо. „Безаналоговите технологии“ на руснаците се оказаха мит.

It lumpen
It lumpen

Напълно съм съгласен с теб. А и както се вижда, фактите го доказват. Много са далече руснаците, от това да „сделат“ такива финни неща. За оръжие там е друга работата…

Ало-берач
Ало-берач

Нормално. Все пак колоси като микрософт и блекбери се провалиха (в други мащаби разбира се) в налагането на нови продукти в мобилния сегмент, та какво остава за тази компания. Изобщо в тая сфера провали да искаш.

Емил
Емил

Все още имам йота фон 2 уникален телефон, мога да кажа само че в лондонското метро аифонистите като го видят гледат като бебе лампа , което малко стряскащо. 2019 година е , а много хора не са виждали телефон с два дисплея и то в Лондон .

It lumpen
It lumpen

Тук никой не говори за Айфон, ако не си прочел. Дискусията се върти около невъзможността на братушките да правят телефони и всякакви смарт джажи, които да са конкурентни на пазара.. Та дори и на собствения си такъв….

Slex
Slex

И аз съм с Yotaphone 2. Ако четеш много, задният екран няма алтернатива. Предният също е много добър – FHD amoled и превъзхожда повечето телефони, които се продават в момента. Камерата му е слаба, но говорим за телефон на 5 години. Другият недостатък е батерията, която за времето си е била ОК, но отстъпва на сегашните модели. Не знам изобщо как може да се изказват с такава категоричност хора, които освен на снимка, не са го виждали. Имал съм Samsung, Lenovo, Huawei, Nokia – не флагманите им, но все пак Yotaphone по нищо не им отстъпва, а вторият екран е… Виж още »

It Lump3n
It Lump3n

Ами, какво да ти кажа.. 1. Никоя западна или китайска компания не прояви интерес да ги закупи. 2. Никой друг не произведе такъв телефон, който да се наложи на пазара, до днешна дата. Та за това се изказвам, описвайки се на фактите, нищо лично. Тествал съм въпросното устройство, не ме грабна с нищо. Тогава имах Mate 7 PRO, и да ти кажа под секрет, разликата беше огромна, в полза на китаеца. И тогава водех спорове, по-скоро спореха с мен ентусиасти, че пазара щял да се наводни от такива устройства. Че рашките едва ли не революция „сделали“ били технологична, но…. виж… Виж още »

Slex
Slex

Имам P9 lite, така че и аз имам база за сравнение. Машинката на Huawei е много добра, но зависи какво търсиш. Просто повечето хора гледат Youtube, играят си игрички и си правят селфита с телефоните и не ги използват за четене. Така че това е нишово въведение за хора, които могат да го оценят. Ако искаш да го наложиш, трябва да си много добър в маркетинга или да имаш някой много мощен зад гърба си. И Kindle не е първият електронен четец, но е първият, който успя да придобие известност. А на Huawei телефоните, колкото и да са добри, в… Виж още »

It lumpen
It lumpen

Приятелю, в САЩ скоро няма да ги знаят, не защото Huawei нямат маркетинг, а защото САЩ имат такава политика. Но рашките нямат нито политика, нито маркетинг, нито качествено производство на такива неща. Не сериозно е да сравняваш по този начин. А относно четенето, пак се оказва, че съм прав съдейки по това, че руската самоделка и за това не послужи и не се задържа на пазара. Хората четат на всичко с колям екран и прилична резолюция. Включително и аз в това число, софтуера за четене напредна достатъчно, за да компенсира от части E-ink технологията, пак казвам частично. Но явно достатъчно,… Виж още »

Slex
Slex

Политиката на САЩ се отнася до мрежовото оборудване и по-специално до използването им от федерални структури и свързани с тях компании, не до телефоните. По принцип може да си купиш Huawei, но нямат развити дистрибуционни канали. Преобладаващата част от ползвателите на телефони там не са чували изобщо за тази марка, не е като да искат да си купят, а да не може. Та това, че няма Huawei в нююркското метро, не означава, че телефоните им са боклуци. Едно нещо, дори да е добре направено, може да не намери пазарна реализация. Особено, ако е нишов продукт (какъвто е Yotaphone). Защото разработката… Виж още »

It lumpen
It lumpen

Точно за това говоря, че причината да не се наложи на пазара е липсата на реален потребителски интерес. Който от своя страна да докара оправдани приходи и реални добри печалби. А това да е критерий за продължаването на производството на даден продукт. Но като се замислиш, рашките направиха само този жалък опит с Yota- тага и до тук. Ако беше революционно и иновативни достатъчно, щеше да бъде направено и от други производители. Но, било не прояви интерес да ги плагиятства, даже и най-мизерните китайски производители. А те, ако погледнеш в Алиекпреса копират всичко, нямат спирка. Но не се трогнаха от… Виж още »