Крадат ви смартфона – той се саморазрушава

7
30

Кражбите на смартфони не са тема табу. Все повечето екстри и високата цена на апаратите примамва крадците, а за потърпевшите остава тюхкането по изчезналата вещ.

Край на тази практика. Американски инженери създадоха иновативен материал, който ще накара смартфона ви да се саморазруши. Учените са конструирали електронни схеми, които могат да се стопят при команда и да направят уреда неизползваем, пише inews.bg.

Според изследователите от университета в Айова тези „топящи“ се платки могат да бъдат използвани в смартфони и кредитни карти, като ги направят безполезни, след като са били отнети от техния собственик. Потребителят само трябва да подаде нужната команда, за да стартира саморазрушаването.

В новата разработка на Реза Монтазами са използвани специални полимери, които са способни да се разтопят, след като получат необходимия сигнал. Те са вградени в транзистори, съпротивления и кондензатори, използвани в електронните схеми на уредите.

Предвижда в бъдеще да бъдат конструирани и медицински прибори, които да могат са се разтопят в тялото на пациента, след като са били използвани. Разработката може да бъде полезна и за военните. Техни шпионски уреди ще могат да се „изпаряват“, след като са си свършили работата, допълва БТА.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари