Краят на BlackBerry: TCL потвърди, че прекратява производството им

2
634

Настоящият производител на устройствата BlackBerry потвърди, че повече няма да произвежда смартфони с името на емблематичната марка.

TCL Communication произвежда апаратите BlackBerry от края на 2016 г., сред които са и модели като BlackBerry KeyOne и Key2, но сега беше официално потвърдено, че партньорството им приключва.

Компанията няма да продава повече устройства BlackBerry след 31 август 2020 г., а освен това и вече няма да притежава изключителните лицензи и да „проектира, произвежда или продава всякакви нови мобилни устройства с логотипа и названието на BlackBerry“.

TCL Communication ще продължи да поддържа гаранционната поддръжка на устройствата до 31 август 2020 г., но не потвърди дали до тази дата ще предлага нови актуализации по софтуера на вече съществуващите и разпродадени смартфони.

Информацията бе отразена от технологичния портал TechRadar, които са се свързали с китайския технологичен гигант за допълнителен коментар и все още очакват отговора им.

Прекратяването на работата с TCL хвърля името BlackBerry в несигурни води. Ако никоя друга компания не реши да вземе лиценз за производство на смартфони с названието от корпорацията, която държи изключителните права над него – BlackBerry Limited, това може да означава, че повече няма да видим устройства с марката.

BlackBerry Limited остава компания, чийто фокус вече е в други области, а не върху смартфоните и от няколко години прекрати производството на собствени модели апарати с името на легендарната марка, след чутовния разгром преди години.

Назад към BlackBerry

BlackBerry беше една от най-големите световни производители на смартфони, като компанията само за 2011 г. е успяла да продаде над 50 милиона нови смартфона. Пазарният дял на дружеството бързо намаля през последните години, най-вече поради неравната битка на операционната система – беше истинско мъчение за корпорацията на се опитва да се конкурира с останалите производители на смартфони, които използваха тогава все още набиращия скорост Android или с iPhone на Apple. Въпреки това, брандът до последно имаше своите верни фенове, тъй като макар и битката с Android да беше неравна, собствената операционна система, изумителният дизайн и високото качество на продуктите, караше хората да остават верни фенове на марката и да искат да използват нейни продукти колкото се може по-дълго. В началото на изминалото десетилетие, смартфоните BlackBerry се бяха превърнали в нарицателно – бранд, който всеки разпознаваше само по името, досущ както днес това важи за iPhone.

След като компанията се отказа да работи в сектора на смартфоните, в края на 2015 г. TCL Communication, известен китайски производител на битова и смарт техника, получи лиценз да използва търговското име BlackBerry за своите бъдещи модели смартфони, с което легендарният бранд не беше погребан. Припомняме, че същото нещо се случи и с друго голямо име в смартфоните, което изгуби битката – Nokia. Днес смартфоните на компанията се произвежда от HMD Global, която държи правата над името.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари