Краят на Symbian дойде официално

4
223

Краят на една от първите и най-популярни операционни системи за мобилни устройства Symbian днес най-сетне бе обявен официално.

Въпреки че за това се говори вече две години и създателите й от Nokia предпочитаха да не признават нищо официално – днес това вече е факт!

Nokia 808 Pure View – моделът с 41-мегапикселова камера-ще остане в историята като последният с тази операционна система.

Официалната „смърт” на Symbian бе анонсирана от компанията в съобщение за финансовите резултати за последното тримесечие на изминалата година, което имахте възможност да прочетете по-рано днес,

Краят на Symbian беше предизвестен преди доста време, но за него се заговори по-сериозно когато преди две години Nokia и Microsoft сключиха споразумение и Windows Phone стана основната операционна система за новите модели на компанията.

Трябва да припомним, че Symbian някога беше най-разпространената операционна система в света, но след появата на iOS и Android, нейният пазарен дял започна да спада рязко – от 73% през 3-то тримесечие на 2006 г. до 4% през 2-рото тримесечие на 2012 г.

Предпоследната стъпка преди края бе обявяването на стоп на поддръжката

Периодът в който операционната система беше в „режим на обслужване” продължи само няколко месеца докато днес от финландската компания за първи път официално признаха, че всичко свършва.

Голяма част от специалистите в мобилния бранш гледат с носталгия на операционната система, тъй като тя изигра важна роля в налагането на „умни телефони” през последните 10 години. Все още помнят, а не малко и хора използват изключително силните модели на Nokia – N95, E71, E61 и т.н.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари