Механичен сензор за смартфони, определящ качеството на въздуха

0
19

Немски учени разработиха сензор за смартфони, който е способен да анализира качеството на въздуха. Атмосферният мониторинг в реално време е актуален за жителите на съвременните мегаполиси.

Устройството дава възможност на собствениците на iPhone и смартфони, работещи под управлението на операционната система Android да получават актуална информация за околната среда. Сензорът определя качеството на въздуха, използвайки камерата и фотосветкавицата на смартфона.

Самият модул се закрепва на обратната страна на комуникатора, като неговите отверстия трябва да са разположени на фотосветкавицата и камерата на смартфона. Потребителят натиска бутона за заснемане на фотографии, фотосветкавицата се задейства и нейната светлина по оптично влакно попада във въздушен резервоар, а оттам – в камерата на смартфона. Колкото повече различни частици има във взетата проба въздух, толкова повече се разсейва светлината. Специално приложение анализира получените по този начин изображения и изчислява замърсяването на въздуха. Програмата е калибрирана със специално предназначените за измерване замърсеността на въздуха прибори, и в реално време може да изчислява концентрацията на замърсяването.

Сензорът няма нито един електронен компонент и може да фиксира замърсява до 1 милиграм частици в кубичен метър. Засега устройството е твърде голямо, за да бъде вградено в смартфоните, но в бъдеще може да започне вграждането му в интелигентните телефони.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари