Милиони смартфони следят притежателите си

0
58

25-годишният американски програмист Trevor Eckhart открил скритата програма Carrier IQ в паметта на много модели смартфони, която събира подробна информация за устройството и изпълнените действия на него.

Предварителният анализ показва, че Carrier IQ води много подробен регистър: записват се заявките, съдържанието на текстовите съобщения, GPS координатите, телефонните номера, символите, въведени от клавиатурата и т.н. При това, както се оказва, приложението е тясно интегрирано в софтуера и не може да бъде изключено.

Шпионският инструмент е „вшит” в милиони мобилни устройства. Намира се в различни модели на Nokia, RIM, както и в смартфони на базата на операционната система Android.

Разработчиците на Carrier IQ обаче, категорично отричат всякакви обвинения в шпионаж. Ако се вярва на техните изявления, програмата е предназначена за анализ на общата производителност на мобилните устройства и определяне на причините за потенциални проблеми – например, прекомерната консумация на енергия от батерията или неочаквано прекъсване на комуникацията. Carrier IQ, както се казва, се инсталира от производителите на смартфони или от мобилните оператори за по-ефективно решаване на проблемите.

Въпреки това, обясненията на създателите на програмата не звучат много убедително. Американският сенатор Al Franken призова разработчиците в отворено писмо да изяснят ситуацията. „Ако Carrier IQ без знанието на потребителя събира информация, както е видно от изследването на Trevor Eckhart, тя нарушава федералния закон“ – пише г-н Franken.

На създателите на шпионското приложение е даден срок до 14 декември да отговорят на всички възникнали въпроси, свързани с дейността на Carrier IQ.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари