Както вече знаете, китайската Xiaomi официално представи на обществеността новия си бюджетен смартфон Xiaomi Redmi 6. Този апарат се превърна в подобрената във всяко едно отношение версия на модела Redmi 5, дебютирал още през декември 2017 година.

Апаратът е получил стилен външен вид, двойна основна камера, голям екран, мощно техническо оборудване и достъпна цена, но въпреки това милиони хора бяха разочаровани от този телефон, а причина наистина има.

Цялата работа е в това, че компанията Xiaomi е решила да поднови сътрудничеството си с MediaTek след две години пауза. Като резултат, апаратът в лицето на Redmi 6 е получил чипа Helio P22, състоящи се от осем ядра с тактова честота до 2.0 Ghz всяко.

В качеството на графичен ускорител е използван PowerVR GE8320. Опитните потребители разбират, че нищо добро не предвещава това „желязо“. Този процесор, както и всички останали от този производител, е склонен към тротлинг.

Последното представлява процес на намаляване на производителността (тактовата честота), дължащо се на силното нагряване вследствие на недостиг на охлаждане. Също така, не забравяйте, че процесорите на MediaTek, още повече средния и бюджетния клас, почти не получават никаква софтуерна поддръжка.

Това означава, че до Android P телефона Xiaomi Redmi 6 може и изобщо да не бъде актуализиран. Това се дължи на причината, че операционната система изискват най-новите драйвери, а те се създават само от производителя на процесора.

Графиката PowerVR е много по-зле от решенията Adreno в процесорите Qualcomm Snapdragon. Това също няма добре да повлияе върху смартфона Xiaomi Redmi 6, анонса на който се проведе в Китай. Казано по-просто, процесорите на MediaTek нямат нито едно предимство пред решенията на американската корпорация. Китайският производител на телефони е решил да използва чиповете на този разработчик само поради факта, че цените им са няколко пъти по-ниски.

Остава да вярваме, че ръководството на китайската корпорация ще се усети и ще започне да избягва чиповете на MediaTek в другите си телефони.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
8 Отговори на коментарите
15 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
16 Автори на коментарите
08524СимеонМерлинajmanaАз-Съм Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ратнемок
Ратнемок

„Тролинг“ е вид риболов, но тъй като сме интернет сайт и статията е за мобилно устройство, предполагам, че термина е употребен за „Интернет трол“ – https://bg.wikipedia.org/wiki/Интернет_трол . Т.е. телефона ще тролва ли, какво ще прави като му загрее процесора. Аз също ви тролвам за ниското качество на статиите 🙂

Алекс
Алекс

тротлинг е написано 🙂

Ратнемок
Ратнемок

Беше „тролинг“, иначе нямаше да коментирам 🙂

Палуестиниец
Палуестиниец

„Милиони хора са разочаровани“
Сериозно ? Колко милиони ?
Точно 0.000571 милиона хора са разочаровани. (571)

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Имайки предвид че основния пазар на Xiaomi е 1.35 милиардна Индия, и факта че партидите им се разпродават за секунди, напълно е възможно да са милиони. Не знам обаче за тия пари какво очакват. Xiaomi имат още хляб да ядат.

Каспар
Каспар

Ах горкото девойче от снимката, как тъжно гледа, и ще изхлипа защото са ѝ турнали PowerVR GE8320 който няма да ѝ свърши работа. Списвачите да се вземат в ръце защото се излагат.

Емо
Емо

Това автоматично означава че заради прегряването и диспмеите им ще продължат да пожълтяват, както повечето им модели..заради смотаното УВ лепило.. Ако и сензора им за близост продължава да е също толкова неадекватен, този модел, както и доста от другите им модели е директно за боклука..

ipolit
ipolit

Малко преувеличено ми се струва. Никой не знае точно какво представлява този чипсет. 12 нанометрова технология, добра тактова честота. Следва да не грее, батерията да се справя добре. Освен това видяхте какво стана със ЗТЕ, тъй че трябва да има алтернатива. Явно са се отказали от Surge, или поне за тая година.
Така че не е задължително да е лош телефонът. Още повече, че е много вероятно РОМът да е project Treble съвместим и да може да се ъпдейтва навеки.

MCMXLVIII
MCMXLVIII

„Остава да вярваме, че ръководството на китайската корпорация ще се усети и ще започне да избягва чиповете на MediaTek в другите си телефони.“

Илиии MTK да бъдат натиснати, да осигуряват софтуерни ъпдейти, както Qualcomm правят. : )

Oceanic815
Oceanic815

Подкрепям, но това няма как да стане щото са MediaTek. 🙂
MediaTek имат само едно предимство – евтини са и с това приключва всичко…

пропов
пропов

Ниската цена се постига с компромиси. Няма друг начин. Потребителите който не знаят това, могат да се сърдят само на себе си. Всички характеристики на телефона са обявени и поблично достъпни. Никой не ги е захранвал с илюзии. Но аз съм ползвал телефон с Медиатек Хелио 20 и не съм имал проблеми дори с тежки 3Д игри. Нито лаг, нито греене е имало.

Мeтоди Дамяноf
Мeтоди Дамяноf

Българска дума „тротлинг“ няма. Напишете адекватна българска дума! Авторче, ъндерстираш ли ме?

Аз-Съм
Аз-Съм

И коя е българската дума за „тротлинг“ ?

Мерлин
Мерлин

Софтуерно охлаждане примерно 😉

ajmana
ajmana

Throttling-душа,задушавам…

Мерлин
Мерлин

На базата на какво решихте, че има милиони недоволни?!? Типичния потребител на телефон от този клас няма и идея от това какво е Snapdragon или MTK, а за тротлинг дори не е чувал. За да остане в този ценови клас телефона според мен трябва да е със Snapdragon 625, който е 15-20 процента по слаб от P22 според тестове. Кой PowerVR от кое Adreno е по-зле? Според мен Adreno 506 (в 625) е доста по-зле от PowerVR GE8320. Единствения реален недостатък е, че вероятно няма да има чести ъпдейти към по-нов андроид. Но дори така- стоковия Андроид ще е актуален… Виж още »

Симеон
Симеон

Значи тия които са си купили Xiaomi Redmi 5 са разочаровани защото Xiaomi Redmi 6 ще има друг процесор?
Етова е друго ниво на простащина от страна на журналист.Къде са ноовинарите? От ния журналисти само интриги търсят.

08524
08524

Ползвам медиатек процесор и съм повече от доволен аз неразбирам какво не им харесвате на медиатек стараят се даже имат процесори който загряват по малко от снапдрагън процесорите пример хелио х20 загрява по малко от сд810 и се справя по добре а вече когато мтк твърдяха че в хелио х30 са оправили всичко хората не им повярваха а защо аз бих си купил телефон с процесор хелио х30