Според доклад, цитиран от WIRED, повечето производители на Android телефони подвеждат потребителите при информирането им за доставяните от тях кръпки за операционната система. Според авторите му, компании, като Samsung, Xiaomi, OnePlus, Sony, HTC, LG, и Huawei не доставят всяко критично обновление за системата, което трябва да пускат.

Карстен Нол и Якоб Лел от немската организация Security Research Labs (SRL) са изследвали фърмуера на 1200 смартфона от десетина компании и са открили, че в много от тях за миналата година са се открили пропуски в доставянето на пачове за сигурността, което прави устройството потенциално уязвимо на атаки.

„Понякога тези компании просто променят датата без да инсталират, каквито и да е обновления. Вероятно, заради маркетингови причини те поставят нивото на „пачване“ на почти случайна дата – каквато върши работа“, споделя Нол в интервю за медията.

Google издава обновления за сигурността на системата на месечна база, но често производителите на смартфони и мобилните оператори модифицират системата по такъв начин, че се променя процеса по обновяване. От SRL заключват, че през 2017 водещи в своеобразната класация по недоставяне на критични обновления са ZTE и TCL с над четири пропуснати критични обновления, следвани от HTC, Huawei, LG, Motorola с три до четири пропуснати обновления, Xiaomi, OnePlus, Nokia (1-3), Google, Sony, Samsung, Wiko Mobile (0-1). Цифрите са за критични и уязвимости с висока степен на опасност.

SRL публикуват и безплатен инструмент, с който може да проверите нивото на обновеност на телефона ви.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Радо1
Радо1

Най-вече Samsung – аз още си чакам обновяването с Android 8 за S6+, което уж бяха обещали, ама май ще си остана с чакането……

ianpav
ianpav

Първо , в статията не се говори за големите обновления . Второ , нареди се на опашката . Трето , до една две седмици чакаме да излезе за S7 . Дано …

Mehmed
Mehmed

Те пуснаха бре .аз съм с samsung note 8 i android 9 oreo

kris
kris

самсунг на много лъже скапаняци всеки месец трябва да получаваме обновления когато им пише човек само се оправдават б.клуците

Калин
Калин

това винаги е било проблем на андроидите.
За разлика – дори за бъгове при iOS се пускат ъпдейти в рамките на 2 седмици. За критични кръпки – в рамките на 2-3 дни.

the professor
the professor

така е по евтино, особено ако процесора е производство на хубавей, саламсунг или медиатек (тия последните имат прекалено малък дял на пазара и правят бюджетни чипове за да се зорят и с драйвери)… щото трябва да пишат и драйвери… при снапдрагон е различно – те пишат драйверите (правят само процесои и драйвери и понеже много производители разчитат на тях, няма как да не напишат) и е по лесно за производителите, изключения правят саламсунг , на които целта е или да изкарат ъпдейт дето осира нещо или да не вадят за да си смениш телефона/таблета. п.с. инструмента от статията дето проверява… Виж още »