Според доклад, цитиран от WIRED, повечето производители на Android телефони подвеждат потребителите при информирането им за доставяните от тях кръпки за операционната система. Според авторите му, компании, като Samsung, Xiaomi, OnePlus, Sony, HTC, LG, и Huawei не доставят всяко критично обновление за системата, което трябва да пускат.

Карстен Нол и Якоб Лел от немската организация Security Research Labs (SRL) са изследвали фърмуера на 1200 смартфона от десетина компании и са открили, че в много от тях за миналата година са се открили пропуски в доставянето на пачове за сигурността, което прави устройството потенциално уязвимо на атаки.

„Понякога тези компании просто променят датата без да инсталират, каквито и да е обновления. Вероятно, заради маркетингови причини те поставят нивото на „пачване“ на почти случайна дата – каквато върши работа“, споделя Нол в интервю за медията.

Google издава обновления за сигурността на системата на месечна база, но често производителите на смартфони и мобилните оператори модифицират системата по такъв начин, че се променя процеса по обновяване. От SRL заключват, че през 2017 водещи в своеобразната класация по недоставяне на критични обновления са ZTE и TCL с над четири пропуснати критични обновления, следвани от HTC, Huawei, LG, Motorola с три до четири пропуснати обновления, Xiaomi, OnePlus, Nokia (1-3), Google, Sony, Samsung, Wiko Mobile (0-1). Цифрите са за критични и уязвимости с висока степен на опасност.

SRL публикуват и безплатен инструмент, с който може да проверите нивото на обновеност на телефона ви.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари