Мобилните комуникации в Япония след труса са сериозно засегнати

0
27

Два дни след опустошителното земетресение в Япония и последвалата го вълна цунами, телекомуникационните услуги в страната са сериозно разстроени.

В голяма част от източната част на страната, засегната най-много от труса, мобилните комуникации или не работят, или връзката се осъществява много трудно.

Много от обажданията в региона се пренасочват към гласова поща или получават съобщение: „Свързахте се с NTT DoCoMo (един от големите телекоми в Страната на изгряващото слънце – бел.ред.). Заради земетресението не можем да осъществим контакт със зоната, която избирате“.

За да се облекчи проблемът, предизвикан от разрушените телефонни кули и клетки, в региона бяха изпратени мобилни базови станции. Тези станции се свързват с мрежите на телекомите чрез сателит и осигуряват покритие в зоната около мястото, на което са поставени.

В столицата Токио мобилните услуги са значително по-надеждни, отколкото бяха в петък вечерта, но въпреки това и там понякога е трудно да се осъществи връзка.

В по-голямата част от страната интернет услугите са незасегнати, въпреки че някои сайтове се отварят трудно.

Някои от доставчиците на Wi-Fi интернет отговориха на земетресението, предлагайки безплатен и свободен достъп до мрежите си.

Занапред японците очакват и допълнителни смущения. Енергийната компания Tokyo Electric Power Co. съобщи, че е възможно да има режим на тока в източната част на страната, с цел да се облекчи електроснабдителната система. Прекъсването на работата на няколко атомни централи не позволява на електрическата компания да произвежда достатъчно ток.

Очаква се нуждата от електричество да достигне пика си от 38 млн. киловата в неделя вечерта, докато снабдяването е ограничено до 37 млн. киловата.

Според властите в страната броят на жертвите от разрушителното земетресение може да достигне 10 000 души. В момента Япония е изправена и пред опасност от ядрена катастрофа заради пострадалата по време на земетресението атомна електроцентрала „Фукушима“, в един от блоковете на която вчера имаше експлозия, а охладителната система в два от реакторите спря да работи.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за