Мобилните устройства ще могат да се зареждат до два пъти по-бързо

2
39

Един от основните проблеми на акумулаторните батерии на мобилните устройства е времето за тяхното зареждане. Оказва се, че този процес далеч не е оптимизиран и по-голямата част от времето, през което устройството е свързано към мрежата по време на заряд, се губи напразно. Първоначално процесът на зареждане не отнема много време, но при достигане на ниво на заряда 80% скоростта на зареждане пада значително, а за дозареждане на последните двадесет процента потребителят трябва да чака толкова, колкото и за първите осемдесет.

Съвсем опростено казано, без да се впускаме в техническите подробности, може да се каже, че причината за това се крие във факта, че устройството не може да се определи точно доколко е заредена батерията. Сам по себе си процесът на зареждане е много по-сложен, отколкото изглежда на пръв поглед. Единственият съществуващ в момента алгоритъм за проверка на състоянието на акумулаторната батерия е несъвършен и се основава на измерване на волтажа, който се променя в зависимост от степента на заряд на батерията. Така до достигане на около 80% от общия капацитет волтажът не се взема под внимание, а след това, за да се избегне прегряване или повреда на батерията, в употреба влиза т.нар. „метод на потока“. Същността му се заключава в това, че след определен момент батерията получава много малки „порции“ електричество, а когато вътрешното съпротивление на акумулатора достигне определена стойност, зареждането приключва.

Така че на теория батериите на съвременните преносими устройства могат да бъдат зареждани почти двойно по-бързо, но за целта са необходими точни данни за нивото на за техния заряд. Проблемът е, че до този момент никой не бе успял да разработи и приложи достатъчно точен начин за неговото измерване.

Изследователи от Университета на Калифорния в Сан Диего са разработили специален алгоритъм, който позволява да се прецени точно текущият заряд на батерията и да се коригира процесът на зареждане в течение на времето за заряд и в зависимост от степента на износване на акумулатора, като по този начин се постигне оптимална скорост на зареждане.

В момента изследването им има изключително теоретичен характер, но се очаква в близко бъдеще да започнат и реални изпитания на новата технология. Учените са получили финансиране за своя проект, което ще помогне в най-кратки срокове тя да се оптимизира за използване в реалния живот.

Университетът на Калифорния планира да предложи своята технология на големите производители на мобилни устройства. Не е изключено лиценз за новия алгоритъм да бъде предоставен само на някои от тях и за него да се разгори сериозна борба поради факта, че батериите са едно от най-слабите места на мобилните устройства.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Fixt00l
Fixt00l

„… волтажът не се взема под внимание “ ? А за напрежението какво да кажем :hush:

jonlord
jonlord

И ампеража не се взима под внимание, но тока се взима 🙂

Сега е момента APPLE да патентова!