Лесно е да си помислим, че добрата WiFi връзка с лекота ще изпревари модерните клетъчни данни, но това не е непременно вярно. В някои държави WiFi сигналът се оказва по-ненадежден. Организацията OpenSignal е провела проучване, което показва, че мобилният интернет е по-бърз от WiFi в 33 държави, сред които много страни в Европа, Африка, Южна Америка и Близкия изток.

И на някои места разликите са огромни. Страни като Австралия, Чехия и Оман предлагат с 10Mbps по-бърз мобилен достъп, докато в Австрия, Иран и Южна Африка разликата също е значима. В Ливан например, 4G LTE стриймването е с 25Mbps по-бързо от WiFi.

Има и места, където WiFi и мобилният интернет са на едно ниво. Разбира се, в доста страни WiFi достъпът е по-бърз и надежден. Такива са Сингапур, Южна Корея и САЩ.

Изводите на OpenSignal са, че както потребителите, така и производителите трябва да преосмислят предположението, че WiFi обикновено е по-добрият вариант. Това може и да е било вярно в зората на смартфоните, но не е напълно сигурно в LTE епохата. Да не говорим, че WiFi също има своите проблеми като прекалено много връзки към една мрежа. А предстоящата поява на 5G мрежите обещава гигабитови скорости за някои потребители, така че балансът все повече ще се изменя.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
СтрахилАнти-фейк нюзDashngc-bg Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ngc-bg
ngc-bg

Ами това зависи, не от технологията Wifi, a от скоростите/канала, предоставян от доставчика, а после разпръснато чрез Wifi. Ако взема по-евтин в момента домашен интернет, с възможно по-бюджетни рутер, то ще се изравня вероятно с LTE-то от мобилният ми оператор в момента. Но при по-високите планове, със смислен и добре конфигуриран рутер, искам да видя кой мобилен интернет ще ме задмине. Накратко – няма такъв, по простата причина, че ТЕОРЕТИЧНОТО ограничението на последният LTE стандарт е около 300 Mbps, но реално 50 от тях са постижими. Конкретно при мен чрез spеedtest.net: LTE A1 – 35 download / 9.5 upload Net1… Виж още »

Dash
Dash

При тебе ако е така. Аз живея в планина и при нас оптичния Интернет все още е утопия. Услугите в града са или ADSL или някакъв макс 20-30 mbps нет. Скоростта на безжичната връзка 4G обаче е 40-50 mbps. Разбирам ги хората от държавите изброени в статията.

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

И доста вреден, прочетете за 5G и вредите му, ще ви се изправи косата 🙁

Страхил
Страхил

Дай да прочетем, кво се стискаш?