fbpx
15.8 C
София

Мобилният телефон – оръжие срещу бедността

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Когато прочутият по цял свят икономист Jeffrey Sachs направи обиколка из най-затънтените и изоставени малки селца на Африка, най-вече в местността на пустинята Сахара, той видя разорени хора, семейства и цели общности. Местното население в този регион на континента страдаше от десетки лишения – от липса на питейна вода до невъзможност да сложат на масата си дори хляб. Към всичкото това прибавете и постоянната зараза (най-вече малария), сред която живеят африканците в сахарските селца. Онова, което икономистът Jeffrey Sachs със сигурност не видя по изоставените и забравени от света местности, са мобилни телефони.

Обиколката на Jeffrey Sachs из най-затънтените и изоставени малки селца на Африка започна в далечната 2005 година. Днес, шест години по-късно ситуацията в населените сахарски територии се промени в технологично отношение. Икономистът Jeffrey Sachs сподели пред пресата и аудиторията, че в момента броят на притежателите на мобилни телефони в малките селца на Африка се е покачил с поне 30%. Според експерта този факт е доказателство за постепенното и успешно справяне с бедността в този регион на света.

Кампанията за покачването броя на мобилни потребители в сахарските села на Африка е част от стратегиите, които прилага Jeffrey Sachs в своя проект United Nations Millennium Villages Project. Проектът е на ООН, а самият Jeffrey Sachs е негов ръководител. Както става ясно и от наименованието му, проект United Nations Millennium Villages Project има за цел да подобри начина на живот в провинцията, селата и изоставените местности. За тази цел Jeffrey Sachs избира на случаен принцип четиринадесет на брой села от общо десет африкански държави. В първата фаза на проекта, икономистът е правил само проучвания и изследвания за основните проблеми на местното население по избраните селища. Втората фаза е посветена на реалните действия в четиринадесетте африкански селца. Част от тези действия е раздаването на мобилни телефони.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини