За появата на мобилна връзка трябва да благодарим на компанията Motorola, която инвестира в разработването на първия мобилен телефон невероятните за времето си $90 милиона.

Днес, на 3 април 2018 година се навършиха точно 45 години от появата на клетъчната мобилна връзка.

На 3 април 1973 година Мартин Купър от Motorola взе в ръцете си телефона Motorola DynaTAC и набра номера на Джоел Енгълс – ръководителят на изследователския отдел на Bell Laboratories. Именно тогава се състоя първият в историята телефонен разговор с помощта на мобилни телефони. Това събитие промени бъдещето и живота на много хора.

Motorola DynaTAC от свия страна, стана първият в света клетъчен мобилен телефон. Дотогава безжичната връзка се осъществяваше с помощта на огромни устройства – телефони, вграждани в автомобилите, и с тегло над 14 килограма. Мобилният телефон Motorola DynaTAC тежи само 1 килограм.

Motorola DynaTAC не можа веднага да стане комерсиален продукт. Продажбите на телефона стартираха чак през 1983 година, когато мобилното устройство получи сертификат от FCC. Тогава мобилният телефон струваше $3995. Към днешен ден това са $9184 с инфлационната корекция.

За разработването на DynaTAC, компанията Motorola изразходва 15 години и 90 милиона американски долара.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
e-mil
e-mil
3 години

Как така хем трябва да благодарим на Моторола за мобилната връзка, хем преди тях е имало мобилна връзка в автомобилите? Мобилната връзка е на повече от 70 години и преди Моторола има един куп други фирми. Щото даже първият преносим мобилен телефон не е техен и то без да броим разнните концепции от преди Втората световна. През 50-те и 60-те вече се демонстрират ръчни мобилни телефони – даже има един български сред тях. https://www.sandacite.bg/1965-първият-български-gsm/ Това е и причината в САЩ да се наложи понятието „клетъчен телефон“ за да не се бърка с предишните мобилни телефони. Впрочем даже първата концепция за… Виж още »

CFD
CFD
3 години

Автора бил ли е свидетел на тези събития, че ги описва в първо лице?