fbpx
-5.8 C
София

Модата в технологията: от персонализиран смартфон дизайн от бъдещето до завръщането на сгъваемите телефони и цветовете на Метавселенатa

В ерата на Metaverse и Instagram eто как съвременните тенденции в социалните мрежи оформят иновациите в дизайна на смартфоните

Най-четени

Живеем в „инста-ерата“ на технологиите. Социалните медии като Instagram, Tik-Tok и Metaverse диктуват тенденциите не само в съвременната мода, музика и поп-култура, но дори и по отношение на дизайните на смартфоните, които големите технологични компании създават. Включително цветовите гами, които имплементират.

Дизайнът като функционалност

Във времената, в които телефонът беше предимно устройство за провеждане на разговори и писане на имейли, технологичните функционалности на телефона бяха основен фокус на производителите, а не неговата визия.  В наши дни, дизайнът на смартфона в джоба ни е много повече от просто “екстра”. Той допринася значително за потребителското преживяване. И e ключов фактор  за потребителите при избор на желано устройство. Нещо повече, в последните години той се е превърнал в любим аксесоар – начин да изразиш себе си и ключово допълнение към всяка една визия, особено за дамската половина.

“Носталгия” e бъдещето: завръщането на сгъваемите телефони

 Социалните мрежи имат невероятното свойство да ни връщат назад във времето. Платформи като Tik-Tok не само успяват да диктуват бъдещите трендове в музиката и модата, но имат силата да изстрелят обратно в Billboard класациите песни на няколко десетилетия, както се случи по-рано тази година с хита “Running up that hill”.

Ето защо не е изненада, че в последните години “носталгията” присъства дори и при тенденциите в смартфон дизайна. Пример за това e иконичното завръщане на сгъваемите телефони, което Motorola направи през 2019г. с модела си Razr.

Прогнозите са, че пазарът на сгъваемите телефони тепърва ще се разраства, капитализирайки елементa на носталгия и нуждата на потребителите да комбинират по-големи и удобни екрани за стриймване на съдържание, с възможност за сгъване на устройството в джобен размер.

Персонализиран смартфон дизайн с няколко клика

Въпреки старанието на големите технологични компании да изненадват с нови все по-красиви дизайни и разнообразие от цветове, сравнително хомогенните смартфон дизайни отдавна не са достатъчни за потребителите, които прибягват до смартфон аксесоари, за да изразят своята самоличност.

Хвърляйки поглед в бъдещето, несъмнено персонализацията е ключов дизайн елемент, който ще разграничи успешните технологични производители от останалите.

Как обаче би изглеждал персонализираният смартфон дизайн от бъдещето?

Технологията за промяна на цветове на вашия смартфон не е съвсем ново явление и вече се прилага, използвайки Термохромен пигмент, който се активира при наличието на светлина.

Но смартфон дизайнът от бъдещето, който потребителите всъщност искат да видят, е възможността да контролират и променят според желанията си целия външен вид на своя смартфон – от цветове до шарки. Само с няколко клика и с помощта на приложение.

Подобна иновация съществува и вече се прилага в  дизайна на коли, обувки и чанти, стъпвайки на технология с електронно мастило, традиционно използвано от е-чeтците.

Въпрос на време е да видим как тази технология би създала иновация и в дизайна на смартфоните, но резултатът със сигурност ще промени играта при персонализацията на мобилните  устройства.

 Цветът на Метавселената: Very Peri – Motorola x Pantone 

Не бива да ни изненадва, че Метавселена тенденциите също дават отражение на това как изглежда смартфон устройството ни, а психологията на цветовете се оказва в основата на бъдещите дизайн планове на смартфон разработчиците.

По-рано тази година Pantone – световният стандарт за цветови анализ и производство обяви Very Peri за цвета на годината. Нещо повече – вицепрезидентът на института Лори Пресман сподели, че цветът е вдъхновен от Метавселената и е първият такъв разработен изцяло от нулата, базирайки се само на съществуващите цветове в социалната мрежа.

Very Peri цветът се оказа и основополагащ за партньорство между технологичния бранд Motorola и института по цветове Pantone. От Motorola обявиха своето дългосрочно стратегическо партньорство с Pantone, с цел включване на психологията и стратегията на цветовете в своите дизайни, именно чрез новата си серия от смартфони edge 30 neo.

Серията дебютира с модел именно в цвят Very Peri, а очакванията са, че бъдещите дизайни на марката тепърва ще се базират на тенденциите в цветовата психология.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини