Музей изложи роботизирани пеперуди направени от смартфони

0
9

Музеят по природознание в Лондон (Natural History Museum) представи интересна нова експозиция – няколко роботизирани пеперуди създадени от стари смартфони. Целта на инсталацията е да накара хората да се замислят за ценните материали, които се влагат в производството на телефони и за проблема с тяхното рециклиране.

Формата на пеперуда е избрана неслучайно – тя символизира природата, която, както всички знаем, но често забравяме, ненужно страда от неистовото ни желание винаги да се оборудваме с последните и най-иновативни джаджи.

Всяка от роботизираните пеперуди в музея си има собствен мобилен номер, при набирането на който механичните крилати започват да изпълняват различни дейности: антените им се издължават, главите им се раздвижват, а лазерните им очи пресвяткват.

Инсталацията е дело на екип от художници познати под името „is this good“, като смартфоните всъщност са били използвани за създаването на крилата им. Сред използваните устройства има такива на Apple и HTC, като всеки от тях е включен с цел непрекъснато да сменя цвета и графичните изображения по екрана си.

Проектът е бил поръчан и финансиран от британския оператор О2, който по-късно тази година ще премести инсталацията в залата O2 Arena. Там всеки гражданин или гост на Лондон ще може да разгледа чудноватите роботизирани пеперуди.


 

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за