Повече от половин милион собственици на Huawei телефони са инсталирали зловреден код на своите устройства след свалянето на няколко приложения, които се предлагали на официалния магазин за апликации на компанията, съобщават от Dr. Web.

Става дума за десет приложения, инфектирани със зловредната програма с името Joker, която абонира собствениците на тези устройства скъпоструващи услуги.

За разлика от други подобни случаи, въпросните приложения всъщност изпълнявали рекламираните си функционалности, докато на заден фон извършвали зловредната си дейност. Освен това, те приспивали бдителността на потребителите, като искали достъп до управлението на нотификациите, като по този начин пресичали изпращаните към собствениците на устройствата SMS-и за потвърждение на участието им във въпросните услуги. Сред самите приложения, сваляни от AppGallery се откриват виртуални клавиатури, приложения за камера, лаунчър, онлайн месинджър, игра и програма за оцветяване и нанасяне на различни ефекти.

Осем от тези приложения идват от един и същ разработчик с името Shanxi Kuailaipai Network Technology Co., Ltd, а останалите две – от други две компании. Десетте мобилни апликации са свалени от повече от 538 000 човека, пишат от руската компания за информационна защита.

Doctor Web са информирали Huawei за инцидента, които на свой ред са премахнали въпросните приложения от магазина. И макар и те да не могат вече да бъдат сваляни, то тези, които са засегнати от случая, ще трябва да извършат ръчно премахване. По-долу може да видите и пълния списък на тези приложения:

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари