fbpx
11.4 C
София

Наистина ли iPhone е по-ценен от смартфоните с Android?

Най-четени

Според доклад на BankMyCell най-ценният смартфон е iPhone. Заключенията са направени въз основа на проучване, което разкрива, че степента на обезценяване на устройствата с Android в рамките на 2021 и 2022 година е много по-висока от тази на iPhone. Всъщност тя надхвърля тази на iPhone повече от два пъти. Въпреки „лошите“ стойности на Android, тя е по-добра, отколкото е била през предходните години.

Според действителните данни, iPhone се обезценява с 13,83% през първата година, докато стойността при смартфоните с Android е 32,06%. През четвъртата година обезценяването на iPhone е 20,50 % в сравнение с 34,44 % за смартфон с Android. Установено е, че през първите две години iPhone се обезценява много по-бавно от устройствата с Android.

Дали обаче това сравнение представено от Gizchina е наистина е справедливо? Мисля, че е време да спрем да сравняваме „смартфони с Android и iPhone“, защото това на практика е частично сравнение. Например, ако в проучването се има предвид iPhone, то тогава става дума за смартфон от Apple, но когато в сравнението се казва „смартфон с Android“ не става ясно каква точно е марката, като по този начин степента на обезценяване при Android ще варира значително.

Хардуер

За да разберете защо iPhone-ите запазват стойността си за толкова дълго време трябва да вземете предвид практиката на Apple за самостоятелно разработване на хардуер. Тя се използва последователно от самото създаване на iPhone. Apple е добре позната марка смартфони, която има силен глас във веригата за доставки и изключителни възможности за научноизследователска и развойна дейност. Следователно, ако хардуерът е проклятието на стойността на iPhone, много от водещите марки Android също имат свой самостоятелно разработен хардуер. Тези чипове работят оптимално, което е още една причина, поради която сравняването на iPhone с телефони с Android е фарс.

Стив Джобс се отказа от стария дизайн на телефоните още в началото на създаването на iPhone. Вместо това той възприе изцяло сензорен екран и създаде мобилна операционна система, наречена iOS специално за iPhone. С пускането на iPhone на пазара, Apple даде знак на света за началото на нова ера на мобилните телефони. По онова време компанията трябваше да се конкурира с Nokia.

Вероятно е било ясно, че това няма да е достатъчно, за да може iPhone да има такова огромно влияние в бъдеще. iPhone официално проправя пътя към хегемонията на телефоните от висок клас едва когато Apple заменя процесора Samsung S5L8900 в оригиналния iPhone със самостоятелно разработен чип от серия А, която е актуална и до ден днешен.

Технологичния фокус на Apple

Както може да се забележи от цялата история на Apple, компанията поставя силен акцент върху технологиите. През 2008 гoдина тя плати 278 млн. долара, за да придобие PA Semi – фирма, която проектира микрочипове. След като пусна на пазара свой собствен процесор (преди това използваше такъв на Samsung), през април 2010 година, компанията купи доставчика на мобилни чипове Intrinsity за 121 млн. щатски долара, а през същия месец – Siri за 200 млн. щатски долара.

Компанията дебютира с услугите за пръстови отпечатъци, след като купи AuthenTec за 356 млн. долара през юли 2012 година. През същата година Apple създаде свое собствено приложение за навигация (Apple Maps), след като придоби Placebase, Poly9, C3, Locationary, BroadMap, HopStop, Embark и др. Apple използваше графичните процесори от серията PowerVR на Imagination, докато пусне свой собствен графичен процесор.

За разлика от това, Android по онова време все още беше в праисторическата епоха пред лицето на възхода на iPhone.

За разлика от iOS, Android е с отворен код. Това позволява на всяко устройство да използва системата, поради което вероятно е несправедливо да се прави сравнение между iOS и Android. В екосистемата на Android има голяма разлика в спецификациите на различните модели.

iOS „служи вярно“ само на iPhone

Хардуерът на iPhone позволява iOS да работи по-ефективно и да предоставя по-добро потребителско изживяване, ако обслужва единствено собствените си устройства. Устройствата с Android не могат да се конкурират с iPhone по отношение на потребителското изживяване и позиционирането на марката поради проблеми в началото на разработката на Android като забавяния и различни други проблеми.

Освен това Apple следва висококачествена стратегия и избягва да използва стратегиите, използвани от повечето производители на мобилни телефони с Android. Тя удължава живота на iPhone, като пуска само по една серия годишно.

В допълнение към висококачествения хардуер на iPhone, Apple също така увеличи поддръжката на своите устройства. Apple предлага добри последващи услуги за по-старите модели, особено по отношение на системната поддръжка. Например iPhone 6s от 2015 гoдина все още може да бъде актуализиран до iOS 15, а поддръжката продължава вече шест години. По този начин предишните модели iPhone могат да служат като модели от начално ниво, насочени към пазара на нисък клас, докато новите модели iPhone са насочени към потребителите от висок клас.

Най-важен е фактът, че iPhone продължава да предлага висококачествено следпродажбено обслужване въпреки глобализацията. Също така, Apple беше първата компания, която създаде своя собствена софтуерна екосистема и синхронизира операционната система, което доведе до взаимодействие във всички свои продукти.

Потребителите вероятно ще закупят Apple Watch, AirPods Pro, моделите MacBook или други продукти, които са част от екосистемата на Apple, след като си закупят iPhone.

Заключение

Apple има екосистема която привлича потребителите. Тя е като „близка семейна система“ и това няма нищо общо със стойността. След като веднъж сте в „семейството“, е трудно да го напуснете. Това не означава, че iPhone са по-ценни или по-издръжливи от смартфоните с Android. Това просто зависи от това кой смартфон с Android се има предвид. Поради огромния ръст на лагера на Android през последните две години някои производители започнаха да се конкурират на високо ниво и отбелязаха известен успех.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини