Най-големият пазар на смартфоните се срина

0
1370

На най-големия в света пазар на смартфоните – китайския – стана силен срив. За това свидетелстват данните на Китайския институт за информация и комуникация (China Institute of Information and Communications).

През март 2018 г. продажбите на смартфони в Китай възлизат на 28 милиона единици, което е спад с 29% спрямо същия период на 2017-та. За цялото първо тримесечие са били продадени 81,78 милиона апарата, което е с 27% по-малко на едногодишна давност.

Според разкритата статистика, през март 2018 г. на китайския пазар на смартфоните са постъпили 68-нови модела смартфони. Почти всички (67) са базирани на операционната система Android. На годишна база, броят на новите модели на пазара е намалял с 37% през март. Ако сравняваме периода януари-март, то излизането на нови смартфони е намаляло с 15% през 2018 г. – до 158 единици.

За срива на китайския пазар на смартфоните по-рано съобщиха и анализаторите на Canalys. Те са изчислили, че през 2017 г. в страната са доставени 459 милиона устройства, което е с 4% по-малко в сравнение с 2016-та. И този спад е първия в историята.

Експертите отбелязват, че негативната динамика е настъпила до голяма степен поради лошите за историята резултати в последната четвърт на миналата година, когато доставките на смартфони са намалели с повече от 14% на годишна база – до 113 милиона броя.

Най-много смартфони в Китай към края на 2017 г. е продала Huawei – около 90 милиона бройки.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари