fbpx
13.9 C
София

Най-добрите модели iPhone през тази година: Кой модел да си купите?

Честно казано, в наши дни е трудно да сбъркате с който и да е iPhone, но някои модели са по-добри за определени потребители

Най-четени

По последни данни Apple произвежда осем различни модела iPhone, което прави избора на подходящия доста труден. От iPhone SE до iPhone 14 Pro Max – изборът на подходящия за вас iPhone зависи от вашите нужди, когато става въпрос за неща като производителност, функции, размер и цена.

В това ръководство от Insider има и допълнение към това кой iPhone препоръчваме, включени съвети за покупка, както и информация за това какво да избягвате.

Най-добрия iPhone?

Най-добър като цяло: iPhone 14
iPhone 14 предлага най-добрия баланс между производителност, качество на камерата, живот на батерията, размер и цена сред най-новите серии iPhone на Apple. Той включва и ключови функции за безопасност като разпознаване на катастрофи и спешна SOS връзка чрез сателит.

Най-добра обща алтернатива: iPhone 13
iPhone 13 е почти идентичен като производителност и дизайн с iPhone 14. Ще пропуснете само функциите за засичане на катастрофи, спешната SOS връзка чрез сателит и незначителни подобрения на камерата при слаба светлина.

Най-добър флагман: iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max
Купете си серията iPhone 14 Pro заради плавния ProMotion дисплей, камерата с тройна леща с чисто нов 48-мегапикселов сензор, отличния живот на батерията и елегантния Dynamic Island, който замества „ноча“.

Най-добър откъм живот на батерията: iPhone 14 Plus
iPhone 14 Plus има най-добрия живот на батерията, от който и да е телефон, а освен това е със същия размер като iPhone 14 Pro Max.

Най-добър с малък размер: iPhone 13 Mini
iPhone 13 Mini е най-удобният iPhone за използване с една ръка благодарение на малкия си общ размер и екран. Ако предпочитате по-малки телефони, но iPhone SE е твърде елементарен за вас, iPhone 13 Mini е точния избор.

Най-добра сделка: iPhone 12
Процесорът на iPhone 12 е само с едно поколение по-стар от този на iPhone 14 и всеки би бил доволен от дизайна и камерите в iPhone за около 1200-1300 лева.

Най-добър бюджетен: iPhone SE 2022
iPhone SE 2022 е идеалният вариант, ако искате прост, базов iPhone без излишни неща, който също така ще работи години наред благодарение на мощния си процесор, а и цената му в момента е около 800-900 лева за варианта с 64 GB памет.

Най-добър като цяло: iPhone 14

Плюсове: Отлична производителност, отлични камери, отличен живот на батерията, разпознаване на катастрофи, възможност за спешна SOS връзка чрез сателит, по-лесен и по-евтин ремонт на задното стъкло в сравнение с предишните iPhone-и.

Минуси: Оскъдна актуализация спрямо iPhone 13

iPhone 14 е в интересна позиция. От една страна, той е много подобен на iPhone 13, който е малко по евтин него и работи с почти идентичен процесор, има почти същите камери и изглежда идентично.

От друга страна, той включва функции за безопасност като разпознаване на катастрофи и възможност за спешна SOS връзка чрез сателит. Това са функции, които се надяваме, че никога няма да ви се наложи да използвате, и на пръв поглед не изглеждат полезни, но обаче могат да бъдат изключително важни за вас, ако попаднете в лоша ситуация, например в автомобилна катастрофа или останете блокирани насред нищото без мобилен сигнал. За съжаление функцията за спешна SOS връзка чрез сателит все още не е достъпна у нас, но се надяваме скоро това да се промени, тъй като функцията вече навлиза в някои държави от ЕС.

Освен това той има малко по-добър живот на батерията от iPhone 13, който има отличен живот на батерията, както и малко подобрена работа на камерата при слаба светлина. Тези подобрения обаче едва ли ще се усетят при ежедневна употреба.

Лесно бихте могли да обосновете покупката на iPhone 13 вместо него, но заради новите функции за безопасност iPhone 14 се класира като най-добрия iPhone като цяло.

Най-добра обща алтернатива: iPhone 13

Плюсове: Отлични камери, отличен живот на батерията, отлична производителност.

Минуси: Не включва новите функции за безопасност, които са вградени в iPhone 14

iPhone 13 е уникално предложение той е като новият iPhone 14, но малко по-евтин. Той има същия процесор, същия дизайн, същите камери, същия екран като на iPhone 14.

iPhone 13 не разполага с функциите за безопасност, които са вградени в iPhone 14. Освен това в iPhone 14 ще получите и малко по-добър живот на батерията, както и незначителни подобрения при снимки при слаба осветеност.

Като цяло iPhone 13 предлага 99% идентично изживяване като при iPhone 14.

Най-добър флагман: iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max

Плюсове: Отлична производителност, зашеметяващ 120Hz дисплей, отлична камера с троен обектив, отличен живот на батерията, „Динамичен остров“ вместо прорез

Минуси: Все още използва Lightning порт, когато всичко останало е с USB-C, тежък, не е толкова лесен за ремонт, колкото iPhone 14

Ако някога сте мислили да преминете към Pro модел от стандартен модел, сега е моментът да направите това. Моделите iPhone 14 Pro предлагат безпрецедентна стойност за iPhone от серията Pro в сравнение със стандартните модели iPhone 14, тъй като включват необичайно дълъг списък с подобрения, отколкото бихте очаквали между стандартните и Pro моделите на iPhone.

Очакваните подобрения включват по-плавния 120Hz ProMotion дисплей в сравнение с по-традиционния 60Hz дисплей в iPhone 14. Анимациите на екрана се плъзгат плавно, когато работите с iOS и приложенията, което излъчва безспорно първокласно изживяване при ежедневна употреба.

Той включва и третата камера за 3-кратно увеличение – още едно типично ексклузивно подобрение за Pro моделите спрямо стандартните iPhone-и. Това е смислена опция, ако правите много снимки с телефона си, и е удобно да снимате обекти от по-голямо разстояние, без да се налага да се приближавате физически до тях.

Не толкова типично за надграждането от стандартен към Pro обаче е най-голямото обновяване на камерата на iPhone, което предстои от години. Моделите iPhone 14 Pro включват изцяло нова основна камера с 48-мегапикселов сензор в сравнение с обичайните 12-мегапикселови сензори в предишните поколения, което спомага за подобряване на работата при слаба светлина. Тя също така дава възможност за правене на снимки в RAW формат, който улавя по-фини детайли, улесняващи последващото редактиране на снимките.

За разлика от предишните поколения iPhone, при които и стандартните и Pro моделите бяха с едни и същи процесори, най-новият мобилен процесор на Apple A16 Bionic е ексклузивен за моделите iPhone 14 Pro. В същото време стандартният iPhone 14 работи с миналогодишния процесор A15 Bionic.

На всичкото отгоре моделите iPhone 14 Pro включват и най-новите функции на iPhone на Apple, като например винаги включен дисплей и елегантния динамичен остров, който предлага повече функции с удобни преки пътища към активни приложения и контроли, отколкото статичния прорез в другите модели iPhone-и.

Най-добър откъм живот на батерията: iPhone 14 Plus

Плюсове: Голям екран, най-добър живот на батерията, по-лесен и евтин ремонт на задното стъкло в сравнение с предишните iPhone-и.

Минуси: Предишно поколение процесор, 60Hz екран

Ако търсите най-добрия живот на батерията, най-добрият вариант обикновено е телефон с голям екран. До сега това означаваше да купувате най-скъпите модели Pro Max, но iPhone 14 Plus променя това.

Макар че обикновеният iPhone 14 не е особено впечатляващ заради липсващите си подобрения, iPhone 14 Plus успява да се почувства като нещо по-добро. Това е iPhone с голям екран с размерите на Pro Max, но е по-лек, и има невероятен живот на батерията. Всъщност по време на тестовете батерията му издържа по-дълго от тази на iPhone 14 Pro Max и бихме го препоръчали пред Pro моделите, ако не цените разширените функции.

Най-добър с малък размер: iPhone 13 Mini

Плюсове: Най-удобен за използване с една ръка, компактен, с изненадващо добър живот на батерията за смартфон с тези размери, по същество по-малка версия на iPhone 14

Минуси: Не включва новите функции за безопасност от iPhone 14

Ако сте натъжени, че Apple не пусна iPhone 14 Mini, не се притеснявайте. iPhone 13 Mini по същество е по-малка версия на iPhone 14 без функцията за разпознаване на катастрофи и спешната SOS връзка чрез сателит.

iPhone 13 Mini дори работи със същия процесор като iPhone 14, а разликата в качеството на камерата е едва забележима.

Фактът, че Apple не пусна iPhone 14 Mini, е знак, че компанията се отказва от серията Mini в iPhone. Ако случаят е такъв, феновете на по-малките iPhone-и може би ще искат да си вземат iPhone 13 Mini сега.

Слуховете предполагат, че следващият iPhone SE ще има актуализиран дизайн, наподобяващ на iPhone 13 Mini. Ако това е така, следващият iPhone SE може да се окаже най-добрият вариант за феновете на по-малките iPhone-и.

Не е сигурно кога Apple ще разкрие новия iPhone SE. Предишното поколение iPhone SE беше пуснато през 2020 година, а последният модел беше пуснат през 2022 година. Ако Apple продължи с този цикъл на пускане на iPhone SE, потенциално можем да очакваме нов iPhone SE през следващата година. Ако търсите малък iPhone, вземете iPhone 13 Mini сега.

Най-добра сделка: iPhone 12

Плюсове: Процесорът е само едно поколение по-стар от този в iPhone 14, с отлична камера

Минуси: Животът на батерията е на средно ниво в сравнение с по-новите iPhone-и.

iPhone 12 е идеален вариант, ако не искате да похарчите толкова, колкото за чисто нов модел, но все пак искате нещо с по-модерен дизайн и функции от iPhone SE, което също така ще издържи няколко години.

iPhone 12 предлага модерния дизайн на iPhone, 6,1-инчов дисплей, камера с двойна леща, FaceID, поддръжка на най-бързите 5G мрежи и поддръжка на MagSafe за зареждане и аксесоари. Той работи с процесора A14 Bionic на Apple, който и днес е напълно способен и изостава само с едно поколение от този в най-новия iPhone 14.

iPhone 12 като цяло в момента е изгодна сделка. Цената му в момента при различни търговци на дребно е около 1200-1300 лева.

Най-добър бюджетен вариант: iPhone SE 2022

Плюсове: Същата производителност като в iPhone 14, малък екран, солидна камера, Touch ID, най-евтиният iPhone

Минуси: Кратък живот на батерията в сравнение с по-големите модели, остарял дизайн, единична камера

За някои iPhone SE предлага точно това, което търсят, независимо дали става въпрос за мощна производителност, прилична камера, класическия Touch ID бутон, малък 4,7-инчов екран, дълготрайност, стойност или комбинация от тези неща.

Въпреки достъпната си цена обаче, той не е напълно привлекателен за други. Дори тези, които харесват малките екрани, могат лесно да бъдат отблъснати от остарелия дизайн на iPhone SE с неговите огромни рамки над и под екрана.

Тъй като е по-малък телефон, животът на батерията му също не е от най-дългите – по-активните потребители ще се окажат принудени да го зареждат през деня, но в ръцете на по-умерени потребители би трябвало да издържи един ден.

iPhone SE има прилична камера, но нейната единична леща е ограничена в сравнение с двойните лещи, които ще откриете в по-скъпите iPhone-и. Все пак за мнозина един обектив е всичко, от което се нуждаят.

Въпреки забележките му, достъпната му цена не може да бъде отхвърлена. Той е евтин вход в екосистемата на Apple за iMessage, FaceTime, Apple Watch и AirPods. Ако искате да похарчите възможно най-малко за iPhone, iPhone SE 2022 е най-добрият ви вариант.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини