Пазарът на смартфоните през 2020 г. ще се съкрати до обема на шестгодишната си давност, предупреждават анализаторите на Counterpoint Research. Поради ефектите от пандемията COVID-19, доставките ще намалеят с почти 10%, до около 1,3 милиарда устройства. Въпреки негативната тенденция, експертите очакват по-нататъшен растеж на доставките на фото-сензори за смартфони. Голямото търсене на този продукт се улеснява от разпространението на моделите с много камери.

През 2019 г. доставките на фото-сензори за смартфони (CMOS image sensors, CIS) са надхвърлили 4,5 милиарда единици. Counterpoint изчислява, че за последното десетилетие доставките на CIS са се увеличили осем пъти.

Тази година се прогнозира ръст дори над 5%, като се вземат предвид доставките на фото-сензори в смартфоните, които се приближават до 5 милиарда единици. Ако експертите се окажат прави, то това ще бъде нов рекорд за индустрията.

Анализаторите акцентират върху нарастващото разпространение на смартфоните с множество камери. През първото тримесечие на 2020 г. моделите с четири камери представляват почти 20% от глобалните доставки на смартфони. Средно във всяко устройство, което се е появило на пазара през януари-март, е имало повече от 3,5 фото-сензора.

Четирикамерните смартфони активно се рекламират от водещите китайски производители, като Oppo, Xiaomi, Huawei, както и лидера на пазара Samsung. През първото тримесечие на 2020 г. тези брандове са представлявали повече от 80% от всички устройства с четири и пет камери.

След разглеждането на асортимента на отделните компании, анализаторите установиха, че най-много четирикамерни модели са в активите на Realme: две трети от устройствата, произведени от компанията, имат такъв дизайн. На второ място е Oppo, който окомплектова с четири камери малко повече от половината от своя асортимент. При Xiaomi, степента на проникване на такива модели е 45,8%, което е по-високо от средното ниво на пазара. Huawei и Samsung, в продуктовите портфолиа на които все още има много по-малко скъпи устройства, четирикамерните смартфони заемат по-малко от една трета от общия обем на доставките (28% и 20.4%).

„Като се има предвид, че функциите за снимки се считат за ключов диференциращ елемент на смартфоните, в бъдеще очакваме наличието на четири камери да се превърне в стандарт. Използвайки различни обективи и сензори и допълвайки техните възможности с изчислителната мощ на изкуствения интелект, водещите смартфон брандове ще продължат да обогатяват и подобряват потребителското изживяване, свързано с правенето на снимки и видеоклипове, както и с AR-приложенията“ – заяви директорът на Counterpoint Research Том Канг.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари