fbpx
7.6 C
София

Новата бета версия на Android 13 предоставя голям ъпгрейд при персонализацията

Android 13 QPR2 beta 2 носи нови функции и повишена персонализация

Най-четени

Android 13 QPR2 вече е във втората си бета версия за телефони Pixel и това означава, че има множество нови функции, които чакат да бъдат открити – ако знаете къде да ги търсите. QPR2 бета 1 излезе през декември миналата година, като най-важните моменти бяха новата система за персонализиране на часовника и скрийнсейвъра, които могат да показват метеорологичните условия, медиите и управлението на дома, както и допълнителна информация в стил „At a Glance“ заедно с часовника на Pixel, при нормална или слаба светлина.

Втората бета версия изглежда е насочена и към по-голямо персонализиране, особено при заключен екран, но истинската забележителност е, че Google въвежда своята тема „Material You“ във всички приложения на телефона ви, независимо дали това се харесва на разработчиците на приложения или не.

Експертът по Android, Мишаал Рахман наскоро публикува пост в Twitter за всички функции, които е открил досега в тази нова бета версия на Android 13, и изглежда, че тази версия позволява на потребителите да генерират монохромни „Material You“ икони за всяко приложение, дори ако разработчикът не е предоставил тази монохромна опция.

Достъпът до тази функция не е лесен – бета функциите на Google за Android обикновено не са такива и не препоръчваме да ги тествате на ежедневното си устройство. Освен това, за да го направите, ще трябва да руутнете телефона си. За да я включите, ще трябва да влезете в Настройки и да превключите „ENABLE_FORCED_MONO_ICON“. След като това бъде направено, всички приложения, които поддържат функцията, ще станат монохромни на базата на текущата ви тема Material You.

Но това не е единствената забавна актуализация, която ви позволява да изразите себе си на вашия телефон Pixel. Най-новата бета версия добавя и поддръжка на Unicode 15 емоджита, което увеличава броя на емоджитата, които можете да използвате, докато общувате с приятелите си.

Android 13 QPR2 beta 2: Нови функции при заключен екран

Друг голям акцент в тази последна бета версия са подобрените преки пътища при заключен екран. Изглежда, че Android вече поддържа възможността за персонализиране на преките пътища при заключен екран. Новият изходен код на бета версията показва появата на страница „Shortcuts“ (Преки пътища) в менюто за настройки на дисплея на заключен екран, която ще ви позволи да персонализирате това, което Google понастоящем нарича „keyguard quick affordances“ или „бързи възможности на Keyguard“.

Макар че тази потенциална актуализация на функцията е скрита в изходния код и не се вижда в текущата бета версия, изглежда, че бързите клавиши на Wallet и Home Control са първите бързи клавиши, които Google има предвид за достъп до заключения екран. Очевидно е, че е наличен и пряк път за скенер на QR кодове, но в момента той е изключен по подразбиране, а изглежда, че за в бъдеще са предвидени пряк път за камерата и пряк път за фенерчето. Според Рахман тези преки пътища могат да се персонализират в същото меню като часовника при заключен екран.

Освен тези потенциални преки пътища, в новата бета версия е скрита още една функция при заключен екран. Рахман казва, че Android 13 QPR2 beta 2 вече ви позволява да управлявате устройствата си за интелигентен дом дори при заключен екран, но има уловка. За да работи тази функция, съответното приложение за интелигентен дом трябва да я поддържа. За да включите тази функция за всички подходящи приложения, превключете „Show device controls“ (Показване на управлението на устройствата) в менюто с настройки за показване при заключен екран.

Android 13 QPR2 beta 2: Функции, насочени към таблетите

Телефоните Pixel не са единствените, които получават някои актуализации на функциите в тази бета версия. Таблетът Google Pixel получава функция, наречена „Dock defender“, която спира зареждането на таблета, когато той е поставен в док, когато батерията достигне определен процент на заряд. Рахман посочва, че този процент вероятно е 80% и е подобен на функцията „Battery defender/защитник на батерията“ на телефоните Pixel.

Ако искате батерията ви да достигне пълните 100%, засега можете да заобиколите тази функция. Въпреки това тези функции са насочени към удължаване на живота на батерията на вашето устройство и си заслужава да бъдат разгледани.

Налице е и лента със задачи, чиито проблясъци видяхме в QPR2 beta 1 версията. Тази лента със задачи е подвижна и с възможност за скриване, а не постоянна част от потребителския интерфейс, и вече е активирана по подразбиране в тази втора бета версия.

Android 13 QPR2 beta 2: Подобрения на производителността и други актуализации

В най-новата бета версия на Android 13 има още няколко промени, които си струва да бъдат споменати. Първо, ако имате настроен работен профил на своя телефон Pixel, екранните снимки, които правите в приложение, работещо в работния ви профил, ще се запазват в папката със снимки на този профил, а не в личната ви папка със снимки. Определено това е нишова промяна, но за тези, които я използват, подобреното архивиране вероятно е положително.

Android 13 QPR2 beta 2 въвежда и все още разработваната функция за споделяне на екрани. Тази функция ви позволява да споделяте или записвате само от дадено приложение, вместо да се налага да споделяте или записвате целия си екран.

Изглежда, че пространственият звук вероятно ще се появи и в Pixel 7, когато използвате високоговорителите на телефона, а не само когато използвате слушалки. Засега функцията все още изглежда деактивирана, но Рахман е открил споделена библиотека, която показва, че Google обмисля подобен ъпгрейд.

И накрая, ъпгрейдът на eSIM, скрит в изходния код на бета версията, показва, че телефоните Pixel може скоро да получат по-голяма поддръжка на eSIM. Рахман заявява, че тези промени могат да ви позволят да прехвърляте eSIM от стар телефон с Android, въпреки че в началото може да бъде ограничено само до телефоните от серията Pixel. Въпреки че eSIM има някои недостатъци, тя има и някои големи предимства – особено при пътуване.

Ако искате да се насладите на всичко, което предлага Android 13, ще трябва да се сдобиете с телефон Pixel, и по-специално Google Pixel 7 или Google Pixel 7 Pro, за да си осигурите достъп до всички най-нови и най-добри функции.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини