Когато САЩ наложи забрана на местните компании да работят с Huawei, като част от търговската си война с Китай, най-много се заговори за връзката на китайския производител с Google. Потенциална дългосрочна забрана за пространна работа с Android е тежък проблем. За това и фокусът бързо се премести към  алтернативна операционна система.

Според материал на Global Times, китайски вестник на английски, HongMeng OS (с вероятно пазарно наименование Ark OS) е показала 60% по-бърза скорост от Android. Разбира се трябва да сме леко скептични, защото не знаем как точно е замерена скоростта и какво ще значи това при реална употреба. Все пак е важен детайл и нещо, което вдъхва увереност на Huawei. Оказва се, че и не само на тях.

Вестникът продължава с това, че другите два китайски гиганта Oppo и Vivo са проявили интерес към системата. Те са изпратили свои екипи да я тестват. Те също използват Android за устройствата си към този момент.

Събирайки тези три компании получаваме огромно парче от китайския пазар, но и глобално влияние, особено в Азия. Вече споделихме информацията, че в момента текат тестове върху 1 милион устройства.

Очаква се HongMeng OS да работи с всички Android приложения, но и да има допълнителни настройки за защита на личните данни, които те използват. Huawei ще се опита да стимулира разработчиците да използват пазара за мобилни приложения AppGallery като алтернатива на Play Store.

Ще успее ли Huawei да предложи първата реална алтернатива на Android и iOS?

67
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
15 Коментари
52 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ozzy
Ozzy

според Правда, руският микрочип е най-големия микрочип. Някакъв китайски вестник, казва нещо и веднага балъците кълват. Вече започва да прилича на платено облъчване. Щом Тесла е в IT новините.

да бе да
да бе да

Само забележете каква платена пропаганда се вихри – очаквала се китайската ос да работи с всички съществуващи приложения.
То сега в Андроид има доста приложения дето не работят с всички версии на андроида както се очаква, но с новата ос щели да работят всичките и с 60% по-бързо.
Уволнил съм ги сите китайски менташки смартфон марки барбар с комунделската им ос.

Димитър
Димитър

С големи дупки в мозъците сте… Ами вижте в Технополис часовника на Huawei с тяхната ос. Първата разлика е, че с Wear OS часовник едвам изкарва 12ч (недай си боже нещо да правиш с него!) а с Arc OS…само 2 седмици 😀
Извадете си главите от …там дето са де 😉

sdfb
sdfb

И сигурно с ХонгМентенчето го ползваш само за часовник, нали? ((:

luser
luser

Не исках да ти казвам, но си куха лейка и трол.

sdfb
sdfb

Ти и за това не ставаш

Моролюбъ Бенатовски
Моролюбъ Бенатовски

От това се уплашиха Google, че ще загубят голяма част от пазара си. И като гледам, имат пълно основание да се страхуват.

да бе да
да бе да

И от какво се са уплашили Гугъл? 8 млрд – 1.4 млрд = 6.6 млрд потребители в световен мащаб. Най-голям майтап обаче ще да е Гугъл да се откажат от развитието на Андроид за сметка на Фучсиа ОС и китайският модифициран андроид ОС да умре безславно, след като няма откъде да крадат наготово ОС.

Димитър
Димитър

Начи, такива паляци като тебе пишат навсякъде и хуич не увират!
За монополистите загубата на такъв пазар е все едно живо месо им късат, пред акционерите трябва да се отчитат. Те затова сега Гугъл ринат пръст пред Бялата Къща в защита на Хуауей.

да бе да
да бе да

Това не е загуба на пазар, а кражба на пазар, в който Гугъл на могат да защитят правата си. Ама какво ли ти обяснявам – нямаш пипе да го разбереш

Satyr73
Satyr73

Напълно прав! Гугъл балъците им го дадоха кода и сега се чудят как да си го приберат, но не могат. Ама що ли се очудвам- гугъл никога не са били 100%-а американска компания Larry Page and Sergey Brin. Основана от руснак и французин. По продуктите им ще ги познаете…

pix3l
pix3l

Ако говориш за Android, уйвей така или иначе няма да могат да го ползват.

112
112

Могат и още как, все пак по голямата част от кода е под свободен лиценз което не е собственост на Гугъл.

pix3l
pix3l

Това, че можеш да го ползваш не значи, че не е собственост на Google. Но тук не става въпрос за лицензи, Android е разработен за ARM и x86… уйвея не може да ползва нито една от двете платформи.

Калин
Калин

АRM са RISC процесори. Онзи ден имаше новина за RISC-V 😀 😀 😀

pix3l
pix3l

И според теб ARM и RISC-V са взаимозаменяеми?

Димитър
Димитър

Тук коментиращите не са виждали ред код пред живота си, камо ли финасови пазари и коментират като бай Кольо пред кръчмата 😀

pix3l
pix3l

Я ни кажи, експерте, как най-бързо да намерим резултата 1+3+5…+999=?

Димитър
Димитър

Нямаш лиценз за резултата, нито ти знам протоколната команда да те вкарам в прекъсване 😀

Мангалата
Мангалата

1000*500 балък!

Мангалата
Мангалата

Кво се правиш на интересен каун, принципа на Гаус го пише в първата глава на всяка книга за програмиране.

pix3l
pix3l

Този път счупи тъпометъра… грешиш! 😀

sdfb
sdfb

И ти не си гледал много код през живота си.. като гледам какви глупости пишеш. Не ми хвали орязаните китайски подобия на ОС, момчето ми. Все още са много далеч от Гугъл и Епъл.

Димитър
Димитър

Чичовото, китайски, корейски, американски – всеки може да ползва AOSP. За твое инфо само, виждам че иначе си много информиран. А като такъв, може да си компилираш собствен Андроид 😉

sdfb
sdfb

Евалла Димчо, щом за теб компилирането на андроид означава да си имаш ОС – без коментар.
Освен това може да погледнеш и тук и гледай да не се изпуснеш :
https://www.xda-developers.com/analysis-huawei-aosp-google-ban/

sdfb
sdfb

Щом, за теб, компилирането на андроид означава да си имаш собствена ОС – без коментар.
Освен това в XDA, или ако провериш в чичко гъугъл, ще видиш ,че лиценза на Huawei може да се отнеме.

Мангалата
Мангалата

Ушанка, всеки гледам код от 20 години насам (5ти клас), тъй че не ми обяснявай мозъчните си диарии. Ползвай си гейфоня по предназначение с повече вазелин.

иБаси
иБаси

„защото не знаем как точно е замерена скоростта“

Ехооо, аФтора… Замерва се с яйца, домати, краставици и т.н. плод/зеленчук!
Величините се ИЗМЕРВАТ!!!
#kletamajkabulgaria

Satyr73
Satyr73

Хахаххаахах, на този коментар ще се смея цяла седмица хахахахах велик си пич!!! Евала!!!

CobraGT
CobraGT

По принцип и аз съм за правилното писане и говорене, но толкова агресия…
Речникът на БАН казва:
„ЗАМЀРВАМ 3, -аш, несв.; замѐря, -иш, мин. св. -их, св., прех. Рядко. Започвам да меря, да определям размер, разстояние и под. Той [човекът] прекрачи свободно в космическото пространство, опита и огледа лунната повърхност, замери с удивителна точност далечната съседка, красавицата Венера. Хр. Одисеев, ТН, 3. Пристигналите землемери, още непочинали, замериха с призми и ролетки границите на землището.“

Кьорав кон
Кьорав кон

Оптимисти 😀

Моролюбъ Бенатовски
Моролюбъ Бенатовски

Да, оптимисти са, трябва да им се признае. И освен оптимизъм имат и капитал, а щом имат него програмисти се наемат…Значи с право са ОПТИМИСТИ!!!

Игнациус Райли
Игнациус Райли

Да, господин Бенатовски, много капитал има в Китай.
Ето какво пишат по върпоса любимите руснаци:
„Долг Китая превысил 300% ВВП. Кризис уже рядом?
Кроме того, наши оценки, основанные на ежемесячных данных об общем социальном финансировании, свидетельствуют о том, что общая задолженность Китая превысила 304% ВВП.“

Ледът се пука, господа съдебни заседатели, както обичаше да казва Остап Бендер.
😉

Димитър
Димитър

От финансовата криза преди години две държави не бяха засегнати до голяма степен – Китай и Турция. Порови пак в Гугъл 😉
А ако Китай затъва, ще си иска 2-а билиона кредит към САЩ 😀

sdfb
sdfb

По гладен от турския поглед не съм виждал. Не пиши неподготвен – само погледни състоянието на турската лира.

Димитър
Димитър

Ако не знаеш годината на финансовата криза и БВП през този период, Гугъл е първият ти приятел 😉

Игнациус Райли
Игнациус Райли

Ровил съм, товарищ Димитър, ровил съм. Чета на няколко езика освен български. И като рових, разбрах, че една трета от китайските компании съществуват благодарение само на все по-високи и високи кредити, иначе ще фалират, защото с политиката на поддържане на ниски цени, за да печелят пазари, не могат да спечелят достатъчно, за да съществуват. Тоест, те са като финансови пирамиди. Отделно в Китай започнаха да фалират банки с капитал десетки даже над сто милиарда $. Друго характерно за Китай в момента е, че липсват ДОЛАРИ и правителството ограничава действията на частни лица с тях, за да събира така омразните ти… Виж още »

Lordoff
Lordoff

Добре казано, но си хвърляш бисерите на прасетата. Повечето коментиращи имат самовари между ушите.

Ico
Ico

Ti si neveroiatno prav. Vsichki igraiat futbol no nakraia germania pecheli.tova vaji za usa na svetovnia pazar

111
111

БЕ т еамериканците имат БВП, но голяма част е само от услуги – филмчета, музика, реклами и една камара други ненужни тъпотии и изхвърляния като бръснене на кучета, пазене на място по опашките на Епъл и т.н глупости, които в една криза изчезват, понеже първо хората искат да ядат, а много от производството им на реални стоки и продукти го няма никакво.

Satyr73
Satyr73

Бих казал- балъци!

Мирослав
Мирослав

„Дръпнатите“ изкупиха всичката модифицирана царевица на американците и сега ще черпят Тръмп с пуканки…

Мирослав
Мирослав

Не питая светли чувства към китайците, но им се възхищавам на работоспособността, борбеният дух, амбицията с която преодоляват трудностите.

пипи
пипи

Простреляха се в краката реднеците.

Balkan
Balkan

Huawei ще използва руска технология, за да замени Android на Google на своите смартфони

https://www.rt.com/business/461583-huawei-russia-android-replace/

Big SOROS
Big SOROS

Моля хора които в ежедневието си работят като склададжии, бармани, автомонтьори и т.н. да не се правят на технологични разбирачи. Факт е, че ако Китай не сключат сделка с Тръмп, то тази ОС ще се използва само и единствено от потребителите в Китай. Хайде стига вече с глупави писаници и изказвания. Никой няма да търси алтернатива на нещо, което няма да му предоставя реалните нужди, а именно приложения от сорта на Фейсбук, Гугъл, Инстаграм и хиляди други, които са… АМЕРИКАНСКИ! Разбирам, че мразите САЩ, тази „гадна“ страна, дето всеки тайно пуска за Зелена карта и иска да отиде там, ама… Виж още »

Мангалата
Мангалата

Прибирам си гущерите тук, без да ми трябва зелена карта, мишок!

Lordoff
Lordoff

Добре казано, но само ги озлобяваш излишно. Не им се присмивай на недъзите, не е християнско някак си….

N3no Boh3mA
N3no Boh3mA

Когато се появи Android, феновете на Symbian говореха / пишеха същото..Но нещата се промениха. 😁
Другото което е важно, че за мен ако Huawei не се справят с тяхната OS… Ами просто ще си сменя телефона Xiaomi, Lenovo, Samsung, Opo,….. да продължавам ли. Тази ниша АйШитнята няма кка да я заеме, ще си остане Андроидска. Так че, не се пънете мили лумпени, няма смисъл.

Crazy
Crazy

Пълно с големи разбирачи и кат погледнеш живееш в държавата на флинстоун банан неможеш си обелиш ама от сичко разбираш.

Коментар
Коментар

Нещо сте се объркали, Huawei държи над 35% от пазара в Китай и 23% в Европа. Гугли получава пряк конкурент и невъзможността да доставя реклама на приблизително 1/5 от потребителите. Да приемем, че китайците излязат с нова (своя) операционна система – ще се получи вакуум, който ще се запълни в съвсем кратък срок от всякакви софтуерни приложения, никой не е толкова глупав, да седи и да чака. Глобално погледнато – това е по-добрият вариант за всички нас, конкуренцията създава предпоставки потребителя да получи по-добри/изгодни стоки и услуги. В заключение – нищо чудно да е и по-бърз, като се орежат функциите… Виж още »