fbpx
-4.2 C
София

Нова заявка за търговска марка в САЩ подсказва, че Samsung работи върху приложение с ръководства за самостоятелен ремонт

Приложението има за цел да бъде хранилище от ръководства за поправка на различни устройства

Най-четени

Наскоро открита американска заявка за търговска марка на Samsung подсказва, че тя може би ще разшири услугата си за самостоятелен ремонт и ще пусне ново приложение за поддръжка.

Според заявката на уебсайта на Службата за патенти и търговски марки на САЩ, приложението се нарича Self Repair Assistant. Целта му е да предоставя „консултантски и информационни услуги, свързани със самоинсталирането, самоподдръжката и саморемонта...“ на различни мобилни устройства. Понастоящем Samsung си партнира с компанията за ремонт iFixit, за да предоставя информация и ресурси за своята програма за самостоятелен ремонт. Ако това приложение бъде пуснато, вече няма да се налага да отваряте уебсайта на iFixit, за да прочетете нужното ръководство; всичко ще става чрез Samsung.

Помощникът за самостоятелен ремонт поставя под въпрос партньорството на Samsung с iFixit. Никъде в приложението не се споменава компанията за ремонт като сътрудник. От Techradar се свързаха с iFixit, за да попитат дали ще продължи да работи със Samsung по новото приложение или то е самостоятелно. Представител на компанията се свърза с нас и каза, че компанията няма коментар за момента.

Разширение

В заявлението се разкрива също, че се обмисля включването на смартчасовници и слушалки в програмата за самостоятелен ремонт. Така че има вероятност в бъдеще потребителите на тези устройства да могат да ремонтират своите устройства Galaxy Buds или Watch 4. На този етап платформата не се е променила ни най-малко от стартирането си преди няколко месеца, като дори не поддържа Galaxy S22. Все още става въпрос за същите три продуктови линии: серията Samsung S20, серията S21 и Galaxy Tab S7 Plus.

В документацията може да се открие потенциална икона на телефона за Self Repair Assistant, но освен това за приложението не се знае много повече. Понастоящем то чака да бъде разгледано от Службата за патенти и търговски марки на САЩ; вероятно за да се увери, че каквото и да прави Samsung, отговаря на американските разпоредби.

Techradar се свързаха и със Samsung, за да видят дали може да отговорят на въпросите им относно приложението и кога хората могат да очакват поддръжка за телефоните S22 в програмата за самостоятелен ремонт. Въпреки че е напълно възможно програмата да се разшири, заявката за търговска марка е само индикатор за това, което може да се случи; няма гаранция за нищо.

Предимство пред конкуренцията

Ако приемем, че всичко в заявката за търговска марка се сбъдне, това може да даде на Samsung предимство пред конкурента ѝ Apple, който стартира програмата за „ремонт на самообслужване“ още през 2021 г. Хората могат да поръчват резервни части за ремонт на избрани модели iPhone и MacBook; оттогава обаче каталогът остава статичен. Не е ставало дума и за разширяване с включване на AirPods или Apple Watch Ultra, например.

Но ако има нещо, което бихме искали Samsung и Apple да включат в съответните си програми, е възможността за добавяне на нова батерия. С течение на времето батериите на смартфоните губят своята ефикасност. Всъщност повечето мобилни устройства „губят около 20% от първоначалния си капацитет на батерията“ в рамките на първата година. Полагат се усилия за създаване на по-добро захранване, но кой знае дали и кога ще видим смартфони с радикално по-добри батерии и живот на батерията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини