Малко след края на събитието I/O 2018, Google даде информация за операционната система Fuchsia OS, за която отдавна се носят слухове, че ще замени Android.

Специално за новата операционна система интернет гигантът е създал програмния език Fuchsia Interface Definition Language (FIDL). Той ще даде възможност на разработчиците да създават първокласен софтуер. FIDL дава възможност за обединяване на кода, написан на различни програмни езици. Засега се поддържат пет езика за програмиране – Dart, Go, C++, C и Rust. Подготвя се добавянето и на други. По този начин Google дава неограничена свобода за творчество.

Google заяви, че FIDL се използва предимно в интерфейса. Самият програмен код може да бъде написан например на Go или на някои друг програмен език. С други думи, интернет гигантът осигурява цялостната съвместимост на различните програмни езици. В момента тази нова функционална възможност активно се тества. Разработчиците трябва да получат достъп към тази среда още тази година.

Поддръжката на уникален език за програмиране, който осигурява съвместимостта на други езици може силно да опрости създаването на приложения за операционната система Fuchsia OS.

Разработката на Fuchsia OS продължава с пълна сила и Google привлича в този проект все повече специалисти и инвестира все повече пари.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари