Нова технология от Fujitsu позволява заснемане на 3D изображение с обикновен смартфон

1
62

През последните години се появяват все повече и повече възможности за заснемане и възпроизвеждане на триизмерни видеоклипове и изображения. На пазара вече има редица камери и смартфони, които могат да бъдат използвани за получаване на триизмерни изображения, но, за съжаление, подобни устройства притежава далеч не всеки. Специалистите от компанията Fujitsu Laboratories Ltd. са разработили нова технология, която позволява заснемането на триизмерно съдържание с помощта на двуизмерната камера на обикновен телефон или смартфон, съобщава ресурсът Mashable. Разработването на технологията е станало възможно благодарение на научни изследвания, насочени към намиране на нови и иновативни решения за заснемане на триизмерно изображение с помощта на традиционните двуизмерни техники.

Заснемането на 3D видео или снимки с конвенционална камера се реализира благодарение на специално приложение и наставка за обектива на камерата, в която има няколко огледала, които изпращат към сензора на й различаващи се помежду си изображения. След заснемането и записа данните се подлагат на обработка със специализиран софтуер, разработен от Fujitsu, който ги превръща в триизмерен видеофайл. След това той може да бъде възпроизвеждан с помощта на модерните технологии за визуализация.

Използвайки новото устройство на Fujitsu с размери 1,4 х 5,7 сантиметра, потребителят може да заснеме 3D изображение на практика с всеки смартфон или телефон с камера. Както в повечето случаи, обаче, и тук съществува едно „но“. За получаването на всеки кадър се използват само 25% от пикселите на матрицата на камерата, което означава, че триизмерното видео няма да има качеството на двуизмерното, заснето със същата камера.

Fujitsu засега не съобщава ориентировъчната цена на своето устройство, тъй като то все още не е готово за масовия потребителски пазар. Подробности за новата технология ще бъдат оповестени на международния симпозиум IEEE ISCE, посветен на потребителската електроника (International Symposium on Consumer Electronics), който ще стартира в Харисбърг, САЩ, на 4 юни.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари