На мобилния световен конгрес през февруари (MWC) LG представи интригуваща приставка за втори екран, подобно на аксесоар, за първия си 5G смартфон – V50. Това не беше най-лъскавият и най-атрактивен аксесоар, който можем да очакваме да видим за смартфон, но определено събуди интереса и любопитството и отличи V50 от останалите смартфони, които в днешно време имат почти еднакъв дизайн … Всички до един… Голям преден панел, може би капковидна или по-широка изрезка за предната камера, сензор за пръстови отпечатъци в екрана или на задния панел, и толкова.

На конференция на IFA 2019 в Берлин тази седмица, двойният екран се завръща като много подобрен аксесоар за прясно представения LG G8X ThinQ. Това повдига въпроса – може ли двойният екран да се окаже жизнеспособна алтернатива на сгъваемите смартфони?

Сгъваемите телефони бяха обект на много критики, но тепърва предстои да видим сгъваем смартфон в действителност. Samsung беше принудена за забави пускането на своя Galaxy Fold, поради промени с екрана. Въпреки че през тази седмица показа обновена версия на телефона на IFA 2019, огромната цена на Fold и фактът, че не са много хората, които биха рискували с новия форм фактор, са достатъчни, за да откажат повечето купувачи.

Ако сте запален маниак, който иска винаги пръв да има всичко най-ново на пазара, LG G8X с двоен екран определено може да бъде перфектна стъпка към разширяване на представите ви за смартфоните. Самият LG G8X обещава да бъде солиден телефон от висок клас, а с приставката за двоен екран бързо се превръща в многозадачна машина, способна да стартира две приложения едно до друго, или да предостави интересен изглед при правене на снимки с наклонен екран.

Според Кайл Йоун, старши продуктов мениджър на LG, двойният екран е единствената иновация, която можем да видим на пазара на смартфони по това време. Към момента устройството е единственото на пазара, което предлага двоен екран, но това не е изцяло нова идея. В миналото също са представяни смартфони с два екрана, макар и те да не са пожънали особен успех.

След представянето на първия двоен екран през февруари, са били продадени 500 000 броя в Южна Корея, заяви Йоун на брифинг в Лондон миналата седмица. Около 30% от потребителите използват устройството с прикрепени и двата екрана (както споменахме, вторият екран е аксесоар и може да бъде разкачен от устройството), като това са предимно жени, които имат достатъчно пространство, тъй като носят телефона си в дамската чанта, а не в джоба, а останалите потребители прикрепят втория екран, когато им се наложи.

През шестте месеца от първото представяне на двойния екран, LG показа редица подобрения, които го правят все по-добро предложение. Първо, размерът на устройството при закачен втори екран е намален, а размерът на дисплея е нараснал до 4,4 – инчов OLED. Цялата конструкция е с два грама по-лека, като двата екрана са по-добре балансирани и консумацията на енергия е намалена с 10%.

Премахнат е шарнирания механизъм, така че устройството вече се отваря плавно и да стои поставено под какъвто и да е ъгъл, подобно на екран на лаптоп. Също така има и трети малък преден дисплей, който показва времето и известията.

 

Все пак двойният екран има някои компромиси пред сгъваемите дисплеи. Например устройството става значително по-дебело и заема повече пространство, за разлика от смартфон със сгъваем екран. Също така екраните са два малки, и не могат да бъдат обединени в един с голяма работна площ, както при сгъваемите. Също така, устройството с два екрана не е чак толкова красиво и елегантно, като Galaxy Fold например.

Не всички са убедени, че двойните екрани могат да се конкурират със сгъваемите. Анализаторът на CCS Insight Бен Ууд казва, че LG трябва да бъдат аплодирани за опит за иновация чрез аксесоара си за втори дисплей, но според него са леко закъснели, тъй като представянето на смартфони със сгъваем екран и въпрос на време.

Независимо дали сте съблазнени от сгъваемите дисплеи или двойният екран също привлича погледа ви, едно е сигурно: дизайнът на телефоните започва да се променя за първи път от много време насам. Ако не сте съвсем готови да експериментирате с истински сгъваем телефон, LG G8X с двоен екран също разчупва визията на познатите до момента смартфони.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за