Новият UFS 3.1 стандарт на флаш паметта ще направи смартфоните по-бързи

1
749

Организацията JEDEC, която се занимава с разработването на различните стандарти за компютърните устройства, обяви новия стандарт за флаш памет Universal Flash Storage (UFS) 3.1. Той ще замени предишния UFS 3.0, представен още през 2018 година и се използва на практика във всички съвременни флагмански смартфони.

Фамилията UFS стандарти е разработена за използване в смартфоните, таблетите и автомобилната електроника. Да напомним, че предишната версия на UFS имаше специална особеност за автомобилите – нормална работа при температура от -45 до +105 градуса по Целзий и повишена надеждност за съхранение на записаните данни.

Основните разлики на стандарта UFS 3.1 (JESD220E) в сравнение с предишния е появата на енергийно независимия кеш SLC (Write Booster), който осигурява по-висока скорост на запис, режим DeepSleep за по-ниска консумация на енергия от мобилните устройства и появата на системата Performance Throttling Notification, която извежда съобщения за намаляла производителност поради нагряти чипове на паметта.

JEDEC публикува информация и за пет сродни стандарта, включително UFS Host Performance Booster (JESD220-3). Този стандарт предвижда кеширане в оперативната DRAM памет чрез преобразуване на логическите адреси на UFS паметта във физически адреси. По този начин значително ще се повиши производителността при четенето на данни от UFS устройства с много голям капацитет.

Повече информация за спецификациите на JESD220E UFS 3.1, както и на сродните ESD220-3, JESD223D, JESD220-1A, JESD223-1A и JESD224 е публикувана в уеб сайта на JEDEC.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари