Новото зарядно на телефона ви може да е…памучна тениска

0
26

Изпечена във фурната тениска може да предостави структурата за футуристично облекло, което зарежда мобилните ни телефони, таблети и други устройства. Проучването, проведено от двама инженери от Университета в Южна Каролина, показа, че частично променена тениска от магазина може да бъде превърната в материя, която работи като суперкондензатор и складира електрически заряд.

„С тези суперкондензатори ще можем да зареждаме мобилните си електрически устройства, като телефони, например,“ каза в изявление Зиаодонг Ли, един от инженерите, работили върху тениската.

„Ние носим тези платове всеки ден,“ добави той. „Един ден памучните ни тениски може да имат повече функции.“

Лии неговият съ-изследовател в лабораторията, Лихонг Бао, купили памучна тениска от местен магазин с намаление. Накиснали я във флуорид, изсушили я и я изпекли във фурна без кислород, за да предпазят тениската от запалване. Въпреки изпичането, платът останал гъвкав.

Изследователите проучили изпечената тениска и видели, че памучните нишки са се превърнали в активен въглерод, подобен на въглерода във филтрите за вода и въздух. Също така разбрали, че материята можела да складира електричен заряд като кондензатор – компонент, намиращ се в почти всички електрични устройства.

За да засилят способността на тениската да складира електричество, изследователите покрили нишките на тениската със слой манганов оксид, дебел един нанометър или около една хилядна от дебелината на човешки косъм. Повторният анализ посочил, че нишките, покрити с манганов оксид, работят по-ефективно като кондензатор, отколкото само третирания и изпечен памук.

„Това създаде стабилен кондензатор с висока производителност,“ каза Ли. Този кондензатор, направен от плат, може да бъде зареден и изтощен хиляди пъти, загубвайки само 5% от ефективността си, откриха Ли и Бао.

Методът им за направата на кондензатор от плат е евтин и не използва вредни за околната среда химикали, обясни Ли.

Лабораторията на Ли е само една от няколкото, работещи за измислянето на електроника, базирана на плат, която да може да се превърне в устройство, което става за носене – например плейъри и термостати, или „смарт дрехи“, които да показват здравословното състояние на човека.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за