Новото лицево разпознаване на iPad Air решава проблема при носене на маска – кога ще го видим и в iPhone?

2
554

Във вторник Apple представи най-новите си джаджи, включително и актуализирания iPad Air, който ще се продава на цена от 599 щатски долара. Таблетът интегрира Touch ID скенера в бутона за захранване в горната част на таблета. Преместването улеснява потребителите да отключват устройството, дори когато носят предпазна маска за лице, и позволява на Apple да направи екрана на таблета по-голям, тъй като не разчита на Face ID за отключване на устройството. За да получат технологията за отключване с лицево разпознаване в iPad, потребителите ще трябва да изберат един от по-скъпите Pro модели на компанията.

Що се отнася до предстоящата гама смартфони iPhone 12, би било доста интелигентно от страна на Apple, ако успее да направи подобно нещо и по тях. При популярния смартфон обаче, компанията би следвало да вгради, както Touch ID вграден в бутон в някой от страничните профили на устройството, така и Face ID, като наличието на двете технологии едновременно, ще помогне на потребителите да получат бърз достъп до смартфона си, когато носят медицинска маска за лице, така силно наложителна в настоящите условия на коронавирусна пандемия. Здравните власти по целия свят са съгласни, че новата пандемия от коронавирус, която бушува из света от месеци, вероятно няма да изчезне скоро. И това означава, че на всички ни ще се налага да носим маски, всеки път, когато излезем от дома си, и в обозримо бъдеще това няма да се промени.

„Фокусът върху новия интегриран четец на пръстови отпечатъци, вероятно предвещава, че той ще се появи и в следващия iPhone като алтернатива на Face ID“, отбелязва анализаторът от Rericle Research Рос Рубин.

Събитието на Apple, което ще бъде второто виртуално представяне на нови продукти на компанията от началото на пандемията, идва в труден момент. Коронавирусът понастоящем е заразил над 29 милиона души по света и е убил около 930 000. Милиони остават без работа на фона на икономическата рецесия, която удари силно дори развитите страни, които имаха бързи стратегии и предварителни подготвени мерки и законодателства, които да влязат в сила, когато избухне криза. Още по-притеснителното е, че COVID-19 не показва признаци за отслабване на заразяванията на много места. Хората непрекъснато купуват нова електроника, която им позволява да работят от вкъщи или да продължат обучението си онлайн – като уеб камери и лаптопи, но отбягват покупки като 5G смартфони. Тази година телефонната индустрия ще отчете най-големия си спад в продажбите от десетилетия, според доклад от CCS Insight.

Apple обикновено провежда мащабно и крещящо представяне на новите си продукти през септември, сред които винаги са и флагманските смартфони iPhone. В тези случаи смарт часовниците Apple Watch и таблетите iPad отстъпват мястото си на ключовия смартфон на Apple, а понякога компанията провежда още едно събитие през октомври, на което представя своите iPad и Mac. Тази година обаче, нещата се състояха по напълно обратен ред – Apple още отрано предупреди, че производството на iPhone ще бъде засегнато от коронавирусната пандемия, а в края на юли заяви, че най-новите ѝ iPhone ще идват със супер бърза 5G свързаност, но представянето им ще бъде отложено с няколко седмици заради пандемията. На скорошното събитие по представяне на нови продукти на Apple, видяхме новите смарт часовници от серията Apple Watch 6 и новите модели iPad, но изглежда по-ранните предупреждения на компанията са напълно достоверни и iPhone 12 ще бъдат представени на по-късен етап.

Тъй като телефоните стават по-тънки и по-елегантни, компаниите непрекъснато търсят нови начини да натъпкат по-голям дисплей в по-малък корпус, без да отделят място за сензора за пръстови отпечатъци. Apple разчита на своята технология Face ID за отключване на почти всички от новите устройства, вместо четец на пръстови отпечатъци, докато други компании често използват техники като вграждане на сензора за пръстови отпечатъци в дисплея. Сега с вграждането на сензор за пръстови отпечатъци в iPad Air, компанията всъщност не е пионер – много производители, в това число Huawei и Samsung, от доста време предлагат на пазара модели, които разполагат със скенер за пръстови отпечатъци вграден в бутона за отключване на устройството.

Пандемията от COVID-19 направи връщането към интеграция на физически сензор за пръстови отпечатъци в iPad Air привлекателна за потенциалните купувачи, които се разочароват всеки път, когато се налага да въвеждат паролата си, за да получат достъп до своите устройства, тъй като лицевото разпознаване не може да идентифицира лицето им, докато носят маска.

Затрудненията с лицевото разпознаване

Започвайки с iPhone 5S през 2013 г., Apple вгради своя сензор за пръстови отпечатъци в кръгъл бутон отпред на своите устройства, отнемайки свободно пространство за дисплея. През 2017 г. с iPhone X, компанията реши, че ще изпрати скенера за пръстови отпечатъци в миналото, в полза на лицевото разпознаване с Face ID. През следващите години смартфоните и таблетите на Apple идваха с Face ID, което позволи осигуряването на по-големи дисплеи, но с поддържане на високо ниво на сигурност на устройството и бързо средство за отключване. Голяма част от производителите на смартфони в момента, предпочитат да дадат на потребителите си възможност за избор и внедряват и двете технологии – скенер за пръстови отпечатъци вграден в екрана или в някой от страничните бутони, и лицево разпознаване посредством предната селфи камера или специален сензор. Според много от потребителите, това е идеалният вариант, и сега феновете на iPhone се надяват и Apple да го осигури за тях.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари