Ново iPhone приложение показва дали ви шпионират през телефона

0
23

По данни на компанията Palo Alto Networks, през 2015 г. почти четвърт милион iPhone апарата са били хакнати с помощта на над 90 вида малуер. Ново мобилно приложение на име System and Security Info ви позволява да разберете дали вашият телефон е един от тях.

Според специалистите по сигурност, когато бъде установен, премахването на малуера не е трудно, но истинското предизвикателство е именно в това да бъде идентифицирана злонамерената програма. Тя най-често работи на заден фон и почти не оставя следи за своето съществуване. Ето защо немският експерт Щефан Есер е създал приложение, което да уведомява потребителите в случай, че телефонът не работи с автентична версия на iOS. Приложението има и функция за„засичане на аномалии“, което се опитва да удостовери съществуването на някои елементи по сигурността като задължителния дигитален подпис на Apple в ъпдейтите за iOS.

„Основната идея зад това приложение е, че ако някой иска да ви шпионира през телефона, той трябва да има физически достъп до устройството, да разбие защитата и да инсталира шпионски софтуер“, обяснява експертът.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за