Нов вирус за Android изтрива всички данни след като открадне парите

3
7821

Експерти от IT компанията Cleafy публикуваха информация за нов тип компютърни вируси за Android платформата. Зловредният софтуер не само следи действията на потребителя, но и открадва данните му за онлайн банкиране, като освен това прикрива следите си по твърде радикален начин чрез изтриване на цялата информация, съхранявана в мобилното устройство.

Според експертите, след като попадне в смартфона на жертвата във вид на обикновено приложение, вирусът BRATA изисква редица системни права, включително достъп до геолокацията и възможността за нулиране на устройството до фабрични настройки. За да се затруднят антивирусните програми да открият този троянски кон, неговите автори използват компресиране на APK файла в криптиран JAR или DEX вид. Освен това, след успешната кражба на информация или пари, той се самоунищожава с помощта на Hard Reset.

BRATA е много опасен и допълнително включва в себе си кейлогър и възможност за правене на скрийншоти. Вирусът е най-активен във Великобритания, Полша, Италия, Испания, Китай и Латинска Америка. В различните региони той е фокусиран върху онлайн банкирането само чрез местните банки и се разпространява във вид на инсталационни файлове за приложения, харесвани от местните потребители.

Експертите препоръчват за защита от BRATA да не се инсталират APK инсталационни файлове от съмнителни източници и тези файлове винаги да се проверяват с антивирусни скенери.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари