Нов сензор на NASA ще направи смартфоните полезни за медицината

1
23

Невероятно е когато ставаме свидетели на нови открития, познати до по-рано само като част от научно-фантастична история. Последното техническо постижение на NASA, което е на път да достигне до пазара на потребителска електроника е наносензор, който отчита налични токсини във въздуха и сигнализира при отчитане на стойности над допустимата им концентрация.

Отначало, той е бил създаден за да служи на борда на МКС или на площадките за изстрелване на ракети като реагира на изтичане на газ, който би могъл бързо да се възпламени. Сега, този наносензор е вграден в мобилен телефон като може да служи на потребителите дори за откриване на болести като рак или диабет. Освен това отделни специалисти са му намерили и приложение за откриване на отровните газове, отделяни при производството на огнестрелни оръжия или разработката на бомби или експлозиви.

Човешкият дъх е индикатор за здравословното му състояние и се изменя според болестите в самия организъм. Наносензорът би могъл да засече изпарения, които са неуловими за човешкия нос, но се отделят по време на разговор. При болните от диабет дъхът има повишена концентрация на ацетон, който се свързва с ниска или висока кръвна захар. При рак на белия дроб пък се отделя по-голямо количество азотен оксид, който също така може да сигнализира и за попадане на други токсини в органите като наркотици например. Наносензорът би могъл да помогне и на лекарите за по-бързи тестове, като така поставянето на диагнози ще бъде по-бързо, а лечението по-ефективно.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари