Нов iOS Jailbreak позволява отключване на всички iPhone

1
1464

Хакери публикуваха чисто нов инструмент за джейлбрейк на iOS, който позволява отключването на почти всички представени iPhone модели, дори работещите с последната версия на мобилната операционна система на Apple iOS 13, включително и iPhone 11.

Публикуван от скандалната хакерска групировка Unc0ver, инструментът позволява на потребителите на iPhone да заобиколят строгите контроли и проверки по сигурността на Apple върху различните видове софтуер, които могат да бъдат инсталирани на техните устройства, както и да персонализират телефоните до по-голяма степен, отколкото обикновено е възможно.

Новият джейлбрейк работи на iPhone модели, които работят с операционна система iOS 11 или по-нова, включително и най-новите модели, които работят с последната iOS 13.5, която беше пусната само преди броени дни.

Според данни, публикувани от Apple, 94% от iPhone-ните в света в момента работят на iOS 12 или iOS 13, което означава, че новият джейлбрейк кит е съвместим с почти всички телефони на Apple в обръщение в момента.

Ново „бягство от затвора“ за iPhone

Apple обикновено се радва на много висока репутация, що се отнася до киберсигурността, въпреки че този статус на компанията изглежда е все по-застрашен през последните месеци.

През април изследователите по сигурността разкриха сериозен недостатък в собствения имейл клиент приложението Mail на Apple, което може да позволи на хакерите да извлекат лична информация от устройството, без знанието на жертвата за това. Популярната платформа за откриване на софтуерни уязвимости срещу заплащане Zerodium също наскоро обяви, че вече няма да изплаща възнаграждения на кибер специалистите, които откриват недостатъци в някои iPhone, тъй като стойността им вече не може да бъде същата, предвид голямото количество на уязвимостите и експлойтите.

Съобщава се, че новият джейлбрейк кит използва уязвимост от типа нулев ден в операционната система, открита от екипа на Unc0ver. Въпреки че точното естество на недостатъка все още не е известно, очаква се работата на джейлбрейка да бъде блокирана от софтуерните специалисти на Apple рано или късно.

Въпреки че джейлбрейкът предоставя на потребителя достъп до нови функционалности и допълнителни възможности за персонализиране, практикуването му не идва без своите рискове. Работата извън защитената система на Apple неизбежно увеличава уязвимостите на устройството и потребителите поемат сериозен риск при инсталирането на приложения, които не са одобрени от Apple и идват от разработчици от трети страни.

Поради тази причина потребителите се съветват да се въздържат от джейлбрейк отключване на своите iPhone апарати с помощта на подобни инструменти, предоставяни от хакери, освен ако не са готови да посрещнат пълния спектър от потенциални рискове, на които могат да бъдат изложени.

От Apple не са отговорили на искането за коментар на технологичния портал Techradar, който отрази случая. Ще следим за допълнителна информация.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари