HMD Global представи в Барселона преосмислената версия на култовия мобилен телефон Nokia 8110, който мнозина помнят по блокбастъра „Матрицата“ заснет през 1999 година от тогава още братята Уашовски. Новото устройство използва KaiOS за която не сме чували досега.

KaiOS е създадена на базата на сорс кода на Firefox OS, след като от тази операционната система се отказа Mozilla. Сорс кодът на Firefox OS бе отворен и предаден на общността на програмистите любители. HMD Global реши да използва новата ОС в своите устройства, понеже тя има широки възможности, но не е взискателна към хардуера и може да работи с различни смартфони, включително и със слаб хардуер.

HMD Global успя да убеди притежателите на няколко популярни онлайн услуги да разработят приложения за KaiOS. По този начин на Nokia 8110 4G Reloaded се появиха приложенията на Facebook, Twitter и Google. Напълно е възможно HMD Global да представи още мобилни устройства с KaiOS.

KaiOS е съвсем лека операционна система, използваща малко ресурси, приложенията за която са написани на HTML5. Нейните възможности са доста  ограничени, но е много подходяща за телефони, които могат да работят няколко седмици с едно зареждане (автономната работа на Nokia 8110 4G Reloaded е 17 дни).

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари