Обвиниха OnePlus в предварително инсталиране на Facebook услуги на най-новите си смартфони

1
695

Bloatware софтуерът, инсталиран предварително на някои мобилни или десктоп устройства, е неизбежен. Някои компании инсталират такива програми, за да свалят цената на своите продукти. Изглежда OnePlus е поредният производител на електроника, склонен да бъде субсидиран от инвеститори за сметка на инсталацията на техен софтуер. Според оплаквания на мнозина потребители, последните смартфони OnePlus 8, 8 Pro и Nord са пристигнали при тях с налични Facebook услуги.

Според проучване на Android Police моделите идват с предварително инсталирани Facebook App Installer, Facebook App Manager, и Facebook Services. Чрез тях Facebook съвсем дискретно може да инсталира своите платформи Messenger и Instagram, пренебрегвайки защитите на Google Play Store. Първите три приложения обаче са маркирани като системни и в тази връзка не могат да се деинсталират, а само да се „изключат“. И това не ги възпира да продължават да изпращат данни на Facebook.

OnePlus действително призна, че отскоро инсталира Facebook услуги на новите си смартфони. Представител на компанията сподели: „Серията OnePlus 8 и Nord се доставят с тези приложения. По-старите смартфони няма да ги получат с бъдещи ъпдейти„. Компанията отказва да даде обяснение за това действие, но от години е ясно, че Facebook инвестира и работи с производители на хардуер с цел предварителна инсталация на техния софтуер. Миналата година подобен казус се оформи и около Galaxy смартфоните на Samsung. Докато едната компания получава известна субсидия за всяко устройство с инсталиран bloatware, другата има достъп до огромен брой потенциални нови потребители.

От една страна стратегията на OnePlus проработи и компанията продава смартфони на ниво флагмани на известна степен по-ниски цени. С наличието на такива приложения обаче стои под въпрос нейното твърдение, че нейната Oxygen OS най-много се доближава до концепцията на „чистия Android“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари