Официално Samsung е готова да представи своя първи сгъваем смартфон Galaxy Fold. Ако сте смел авантюрист, поне що се отнася до техниката, с 2000 долара в джоба, то се пригответе, тъй като първите продажби на дългоочакваното устройство ще започнат още утре (петък).

Samsung късно в сряда заяви, че смартфонът ще бъде пуснат в Корея в началото на петък, последван от версии за САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Сингапур, въпреки че датите за стартиране на тези пазари не бяха разкрити. В съобщение за пресата се казва, че американските потребители могат да очакват телефона през „следващите седмици“, но представител на Samsung отказа да разкрие повече подробности.

Samsung заяви по време на пресконференцията на IFA 2019 в Берлин днес, че 5G версията на Galaxy Fold също ще бъде налична и на други избрани пазари. Не дадоха конкретни данни или дати. Когато Galaxy Fold беше обявен по-рано тази година, компанията каза да очакваме 5G модел.

„Убеден съм, че сгъваемите екрани ще бъдат началото на нова вълнуваща ера в индустрията.“, заяви днес на IFA Бенджамин Браун, ръководител на маркетинга за европейските операции на Samsung.

Компанията работи над сгъваеми дисплеи години наред, преди да представи първия си смартфон. Samsung демонстрира гъвкав OLED екран още на CES през 2013 година и даде първия изглед към представянето на смартфон със сгъваем дисплей на конференцията за разработчици в края на миналата година. Galaxy Fold беше представен официално през февруари тази година, а продажбите му се очакваше да стартират на 26 април, но поради производствен дефект, заради който екранът беше изключително чуплив и крехък, продажбите бяха отложени за няколко месеца.

Някои технологични журналисти само след няколко дни или дори часове употреба на устройството по време на преглед в средата на април съобщиха за отлепяне на най-горния и тънък слой на дисплея, който е основната защита на дисплея, а не подвижен протектор за екран, както се очакваше по-рано. Други журналисти пък съобщават за издуване под самия екран, изтичане на течния кристал или пукнатини, дори върху устройството да не е оказван никакъв натиск или груба сила. Samsung отмени стартирането на продажбите, за да проучи каква е причината.

В края на юли Samsung заяви, че Galaxy Fold ще се появи на пазара през септември.

Какво става със скъпите флагмани?

Samsung и почти всички останали световни производители са в трудна позиция за продажба на устройства от висок клас. Цените на телефоните се увеличават, а хората все по-рядко сменят телефоните си, тъй като жизненият им цикъл се увеличава (противно на очакваното „планирано остаряване“). Ако днес си купите смартфон за 1000 долара с всички възможни функции и най-новите екстри и параметри, е вероятно да го използвате доста по-дълго, отколкото бихте го използвали преди години. В САЩ потребителите сменят своите смартфони с най-новия модел на всеки три години, вместо на две, какъвто беше жизненият цикъл на смартфоните преди. В същото време софтуерните актуализации непрекъснато дават последните обновления и нови функции на смарт телефоните, и потребителите нямат потребност непрекъснато да са с последния модел.

От друга страна, на пазара за една – две години не излизат някакви съществени хардуерни или дизайнерски иновации или революции, като вече и средния клас устройства се радват на близки или същите нововъведения и характеристики, които преди можехме да видим само във високия клас.

Сгъваемите устройства и 5G се разглеждат като двете неща, които ще раздвижат пазара на смартфони. И двете са бъдещето на мобилните устройства, въпреки че пътят до тях ще е дълъг и изпълнен с доста предизвикателства. Тази година Fold ще е устройство предимно за експериментаторите и маниаците, които искат да имат мигновено всичко най-ново на пазара, тъй като цената му е доста висока и потребителите все още не са готови да платят толкова за следващия си смартфон. В бъдеще вероятно сгъваемите дисплеи ще поевтинеят и ще станат достъпни за всички.

Galaxy Fold има 4,6 – инчов дисплей, когато е сгънат и голям 7,3-инчов дисплей, когато е в разгънато положение. Цената му започва от 1980 долара и се предлага в четири цвята: космическо черно, космическо сребърен, марсианско зелен и астро син. Потребителите могат да започнат да използват едно приложение на сгънатия дисплей, и когато разгънат устройството да продължат оттам, докъдето са стигнали на големия екран.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за