Навярно всички знаят, че Android е най-популярната операционна система за смартфони в света. Над 90% от мобилните устройства работят под управлението на Android. Следващата по популярност операционна система е iOS. Но какво да направим, ако Android и iOS отдавна са ви омръзнали и искате да пробвате нещо ново, с което да постигнете максимална защита на данните си, без да се безпокоите, че някой ще събира информация за вас, за да ви предложи таргетирана реклама? Този месец няколко популярни уеб сайта дадоха отговор на този въпрос.

За този проблем има решение. Можете например, да инсталирате операционна система, базирана на Linux. Ще получите система не само с отворен код, но и с подобрена безопасност и по-добра защита на личните данни. Тук накратко ще разгледаме няколко операционни системи за смартфони. Някои са базирани на Linux, а някои – не. Android също се базира на Linux ядрото. Но в него са направени толкова много промени, че няма как да се счита зя пълноценен Linux.

 

1Ubuntu Touch на UBports

Въпреки че Canonical прекрати поддръжката на Ubuntu Touch, тази операционна система се поддържа от общността и от разработчиците и програмистите от проекта UBports. А това означава, че мобилната операционна система Ubuntu е жива, съвсем като Unity.

Ubuntu Touch има много интересен подход към работата: множеството приложения за Android тук се предлагат във вид на функции, първоначално и по принцип вградени в Ubuntu Touch. Друг характерен момент са отделните страници на главния прозорец, в които се показват новините, прогнозата за времето и съобщенията от социалните режи. Системата е много стабилна на поддържаните устройства.

Но основното преимущество на Ubuntu Touch е универсалността, която напомня на Microsoft Continuum. Веднага след включването на външен монитор към HDMI порта, както и мишка и клавиатура, получавате пълноценен десктоп Linux компютър, който може да работи с ARM процесори.

Засега Ubuntu Touch не поддържа много устройства. Това са OnePlus One, Fairphone 2 и Nexus 5. За много други смартфони и таблети в момента се води усилена работа за постигането на пълна съвместимост. Много хора считат, това е най-добрата операционна система за смартфони след Android.

 

2Sailfish OS

Тази ОС се разработва от няколко компании – Jolla, Mer (създава междинния слой), групата Sailfish Allliance, както и общността на Sailfish OS. Тази операционна система е продължение на вече затворения проект MeeGo, базиран на Maemo и Mobilin.

Официално, Sailfish OS се инсталира само на смартфона Jolla от 2013 година, но вече се поддържат редица други устройства – Google Nexus 5 и 7, HP Touchpad, OnePlus One и OnePlus X, както и Samsung Galaxy S3. Възможно е инсталирането на Sailfish OS на Raspberry Pi 2 или 3, и на някои стари Nokia.

Основното преимущество а Sailfish OS е съвместимостта с огромен брой приложения за Android. Струва си да се опита.

 

3Plasma Mobile

Това е нова операционна система за смартфони, появила се в края на 2016 година. Plasma Mobile всъщност е реализация на KDE Plasma, но за смартфони и други мобилни устройства. Около тази ОС се вдигна голям шум, като една от причините бе отказът на Canonical да разработва Ubuntu Touch. Сега Plasma Mobile е пълноценна отворена платформа за мобилни устройства.

Към днешен тази ОС е съвместима с Nexus 5 и Nexus 5X. И понеже Plasma Mobile се базира на Kubuntu, има версия за компютри и таблети с процесори на Intel. Предлага се и редакция, базирана на ArchLinux.

Преимуществото на тази ОС е, че е възможно стартирането на десктоп Plasma приложенията, разнообразни уиджети и програмите за Ubuntu Touch. Тази ОС предлага много по-голям избор на приложения от Ubuntu Touch.

 

4Halium

Halium се позиционира като бъдещето на Linux мобилните операционни системи. Основната цел на Halium е унифицирането на хардуерните решения и програмните интерфейси за GNU Linux софтуера на устройства с предварително инсталирана Android. Това е един великолепен опит за стандартизирането на софтуера и работата с аудиото, камерите, GPS и останалото оборудване на смартфона. Ако всичко мине добре, Halium ще даде възможност за съвсем лесното инсталиране на Linux на всеки Android смартфон.

 

5PureOS

Създателите на PureOS се опитват да създадат една пълноценна мобилна Linux платформа, осигуряваща максимална защита и безопасност. Засега PureOS не е готова за изтегляне и инсталиране, а наскоро бе организирана кампания за финансиране на защитения и обезопасен смартфон Librem 5.

 

6MediaDeb

MediaDeb е сложно да бъде сметната за пълноценна операционна система, но тя е интересна за потребители със стари смартфони, базирани на чипове на MediaTek. Дори има версия Debian ARM за процесори MT6589 и MT6592. Към днешен ден се поддържат устройствата UMI-X2 и iOcean X8. Но с тези процесори са продадени огромен брой бюджетни смартфони, които се използват и до днес.

MediaDeb може да се счита не просто като софтуерен слой към Android, а за чиста операционна система. Засега много неща не работят, но идеята е интересна.

 


Това са най-добрите операционни системи за смартфони, базирани на Linux. Някои могат още сега да бъдат инсталирани в смартфоните, а други все още се разработват. Но когато се налага да бъде създаден добре защитен смартфон, разработчиците обикновено започват именно с тези операционни системи за мобилни устройства.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари