Навярно всички знаят, че Android е най-популярната операционна система за смартфони в света. Над 90% от мобилните устройства работят под управлението на Android. Следващата по популярност операционна система е iOS. Но какво да направим, ако Android и iOS отдавна са ви омръзнали и искате да пробвате нещо ново, с което да постигнете максимална защита на данните си, без да се безпокоите, че някой ще събира информация за вас, за да ви предложи таргетирана реклама? Този месец няколко популярни уеб сайта дадоха отговор на този въпрос.

За този проблем има решение. Можете например, да инсталирате операционна система, базирана на Linux. Ще получите система не само с отворен код, но и с подобрена безопасност и по-добра защита на личните данни. Тук накратко ще разгледаме няколко операционни системи за смартфони. Някои са базирани на Linux, а някои – не. Android също се базира на Linux ядрото. Но в него са направени толкова много промени, че няма как да се счита зя пълноценен Linux.

 

1Ubuntu Touch на UBports

Въпреки че Canonical прекрати поддръжката на Ubuntu Touch, тази операционна система се поддържа от общността и от разработчиците и програмистите от проекта UBports. А това означава, че мобилната операционна система Ubuntu е жива, съвсем като Unity.

Ubuntu Touch има много интересен подход към работата: множеството приложения за Android тук се предлагат във вид на функции, първоначално и по принцип вградени в Ubuntu Touch. Друг характерен момент са отделните страници на главния прозорец, в които се показват новините, прогнозата за времето и съобщенията от социалните режи. Системата е много стабилна на поддържаните устройства.

Но основното преимущество на Ubuntu Touch е универсалността, която напомня на Microsoft Continuum. Веднага след включването на външен монитор към HDMI порта, както и мишка и клавиатура, получавате пълноценен десктоп Linux компютър, който може да работи с ARM процесори.

Засега Ubuntu Touch не поддържа много устройства. Това са OnePlus One, Fairphone 2 и Nexus 5. За много други смартфони и таблети в момента се води усилена работа за постигането на пълна съвместимост. Много хора считат, това е най-добрата операционна система за смартфони след Android.

 

2Sailfish OS

Тази ОС се разработва от няколко компании – Jolla, Mer (създава междинния слой), групата Sailfish Allliance, както и общността на Sailfish OS. Тази операционна система е продължение на вече затворения проект MeeGo, базиран на Maemo и Mobilin.

Официално, Sailfish OS се инсталира само на смартфона Jolla от 2013 година, но вече се поддържат редица други устройства – Google Nexus 5 и 7, HP Touchpad, OnePlus One и OnePlus X, както и Samsung Galaxy S3. Възможно е инсталирането на Sailfish OS на Raspberry Pi 2 или 3, и на някои стари Nokia.

Основното преимущество а Sailfish OS е съвместимостта с огромен брой приложения за Android. Струва си да се опита.

 

3Plasma Mobile

Това е нова операционна система за смартфони, появила се в края на 2016 година. Plasma Mobile всъщност е реализация на KDE Plasma, но за смартфони и други мобилни устройства. Около тази ОС се вдигна голям шум, като една от причините бе отказът на Canonical да разработва Ubuntu Touch. Сега Plasma Mobile е пълноценна отворена платформа за мобилни устройства.

Към днешен тази ОС е съвместима с Nexus 5 и Nexus 5X. И понеже Plasma Mobile се базира на Kubuntu, има версия за компютри и таблети с процесори на Intel. Предлага се и редакция, базирана на ArchLinux.

Преимуществото на тази ОС е, че е възможно стартирането на десктоп Plasma приложенията, разнообразни уиджети и програмите за Ubuntu Touch. Тази ОС предлага много по-голям избор на приложения от Ubuntu Touch.

 

4Halium

Halium се позиционира като бъдещето на Linux мобилните операционни системи. Основната цел на Halium е унифицирането на хардуерните решения и програмните интерфейси за GNU Linux софтуера на устройства с предварително инсталирана Android. Това е един великолепен опит за стандартизирането на софтуера и работата с аудиото, камерите, GPS и останалото оборудване на смартфона. Ако всичко мине добре, Halium ще даде възможност за съвсем лесното инсталиране на Linux на всеки Android смартфон.

 

5PureOS

Създателите на PureOS се опитват да създадат една пълноценна мобилна Linux платформа, осигуряваща максимална защита и безопасност. Засега PureOS не е готова за изтегляне и инсталиране, а наскоро бе организирана кампания за финансиране на защитения и обезопасен смартфон Librem 5.

 

6MediaDeb

MediaDeb е сложно да бъде сметната за пълноценна операционна система, но тя е интересна за потребители със стари смартфони, базирани на чипове на MediaTek. Дори има версия Debian ARM за процесори MT6589 и MT6592. Към днешен ден се поддържат устройствата UMI-X2 и iOcean X8. Но с тези процесори са продадени огромен брой бюджетни смартфони, които се използват и до днес.

MediaDeb може да се счита не просто като софтуерен слой към Android, а за чиста операционна система. Засега много неща не работят, но идеята е интересна.

 


Това са най-добрите операционни системи за смартфони, базирани на Linux. Някои могат още сега да бъдат инсталирани в смартфоните, а други все още се разработват. Но когато се налага да бъде създаден добре защитен смартфон, разработчиците обикновено започват именно с тези операционни системи за мобилни устройства.

19
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
12 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
dkmi
dkmi

Значи – да взема един работрщ телефон, и да го скапя с линукс, на който няма да върви почти нищо? Благодаря.

Атанас Минков
Атанас Минков

Защо да са клошари и идиоти linux-джиите? Обоснови се. Нима за теб FOSS не значи нищо? Какво да кажем за хората продаващи свободата си като потребители в замяна на удобство? Имаш ли понятие как се използват личните ти данни, когато ползваш Windows или MacOS или Android? Android e OSS, но Google Apps не са. Това че някой ползва GNU/Linux или алтернатива на това което масата от потребители ползва не го прави беден, клошар или идиот, нали? И това, че си трошат компютрите и телефоните е защото общността ползваща този алтернативен софтуер е твърде малка, за да инвестира някой пари за… Виж още »

Apple
Apple

Танасе, я кажи кошницата ти с 32 или 64 мб рам е

Атанас Минков
Атанас Минков

@Apple Dell XPS 13 9360 Developer Edition

Windows 10
Windows 10

Никой не ти ще кирливия Линукс, това е боклучарски софтуер за клошари!

speex
speex

Plasma Mobile е най интересна и с най завършен вид, от изброените. Но защо само на Intel Athom процесори? На x86 и баба знае, почти всичко може да се портне. ARM е на мобилните у/ва. Все пак се радвам, че монополите не могат да задушат свободният пазар и отвореният, защитен код. Успяха някакси да препънат canonical, обаче това като главите на ламята, веднага се нароиха други. Дано се появи нещо, което да е мултиплатформено и за ARM с предимство. Да портваш Linux за маркови смартфони, които си имат добра, фирмена поддръжка на Android, като самсунгите и гоогъл фоните, не е… Виж още »

Атанас Минков
Атанас Минков

Драги коментатори! Защо сте толкова невежи? Вие живеете в невежеството си и примамвате и други да го правят. С подобни коментари само го демонстрирате и се себеизлагате пред вселената. Това, че има статия за нещо, не значи, че някой ви кара да си го зареждате на телефоните и компютрите. Засрамете се!

NGC
NGC

Не се хаби – тук се напълни с лекета-тролчета. Имам усещането че са един или двама човека без работа, занимания от друг вид и т.н.. Задушават се в собственното си невежество и жлъч и желаят цял един форум да им чете глупостите за боклучавите подобия на операционни системи, които промотират. Явно имат горчив опит с Линукс, поради некадърност, безхаберие и мързел…абе като цяло – смешници, водещи безсмислено съществуване (амеби). Та тези коментари не им обръщай внимание – няма смисъл. Ако има свястна обосновка – това е друго.

Труе Macedonec
Труе Macedonec

Като чета коментарите, съжалявам усилията на автора. Язък за приличната статия.

Калин
Калин

Некъв спамер се е навъдил. Той отдавна тука списва глупости. Ся обаче реши и на адаш да се прави.

Калин
Калин

Спамер си ти и спри да пишеш от моето име!

Калин
Калин

Малоумник, до там ли ниско падна, да ми крадеш ника и да ме злепоставяш? С аргументи явно не можеш. Как и ще можеш, за да водиш аргументирана дискусия трябва акъл и знания. Нито едното явно имаш, нито другото. За маниери въобще да не говорим.
Смешник криещ се зад екранчето. Даже истинското си име нямаш топки да напишеш.

Атанас Минков
Атанас Минков

Калине, ти май сам си говориш? 😀

Калин
Калин

Не бря, някъв трол ме спами.
На много фенчета и хейтъри не им допада, че имам мнение, на което държа и мога да го аргументирам. А като си запалянко, обикновенно нямаш аргументи и не издържаш на дискусия.
Та сега тея лекета са решили да ме злепоставят.
Келешчетата нямат смелост да излезнат с име и позиция и да аргументират.

Атанас Минков
Атанас Минков

Не знам. Според мен много се вживявате. Защо различното се мрази и тъпче? Че и на лични обиди минаваме. Има ли смисъл? Само ме дразни че някой си прави труда да прави алтернативни системи за мобилни устройства, а тука се тъпче и обижда труда на тези хора. Когато направите нещо по-добро, вземете думата или седнете и научете как да помогнете. Толкова енергия похабена в спорове. Срамота е.

Калин
Калин

Ааа, съгласен съм.
Затова пледирам линукс феновете на вътрешно ниво да ги бият по празните кратуни такива неадекватници.
Но докато тези недоразумения под всеки пост обиждат обикновенния потребител, изразявайки някаква полубожествена позиция – трябва бой по празните тикви.
Иначе си прав – всеки да ползва това, което му харесва. Кое по-добро, кое по-лошо, това е субективно.

радо
радо

Те от де да знаят келешите какво ползват, 15 годишни дришлюфци с повърхностни познания, Всичко е тръгнало от UNIX, това е най крадената OS, чичо ви Бил е крал код от unix, да не говорим за покойника Джобс (той със чувалите е крал.
Така че имайте респект !

Rebel
Rebel

Автора се е опитал да просветли аудиторията, но ако съдим по коментарите тя не желае това. Искат да ползват масовите ОС. Ами така да е. Само не плюйте хората които влагат време и усилия за каузата си. Кое ви дава право да смятате тези алтернативни ОС за лоши? Да не би да сте ги ползвали? Едва ли.
Ако някога сте ползвали Линукс едва ли ще имате такова мнение. Просто си драскате нещо което е израз на предразсъдъци насадени от други драскачи.
Поздрави

Concern
Concern

Алтернативи на Android и IOS, ЗАЩО не Windows ?