fbpx
4.9 C
София

Откриха нова уязвимост в GSM технологията, която засяга 80% от потребителите по света

Най-четени

Новооткрита уязвимост в GSM технологията може да позволи на хакери да получат контрол над даден мобилен номер и да използват правата си, за да пращат кратки текстови съобщения или да извършват обаждания. Престъпниците могат да използват този бъг, за да се свързват с услуги, които са с добавена стойност и са много скъпи, като по този начин печелят пари и навъртат огромни сметки на жертвите, предаде Tech Spot.

GSM технологията свързва милиарди хора по света и по нея се извършват 80% от разговорите, провеждани чрез мобилни телефони. Новооткритият проблем е забелязан от Карстен Нол, който е ръководител на немската организация Security Research Labs. Нол е заявил, че екипът му може да използва уязвимостта, за да атакува стотици хиляди телефони за кратък период от време.

От съображения за сигурност не са разкрити почти никакви подробности за механизма на уязвимостта, но според откривателите информацията за методиката ще се разпространи по света за няколко седмици.

По подобни схеми в миналото се източваха парите на хора със стационарни телефони. Хакерите свързваха линиите с импулсни номера от чужди държави, а навъртаните огромни сметки се получаваха от нищо неподозиращите титуляри на телефоните.

Обикновено измами от подобен тип не се забелязват от потребителите преди да е станало твърде късно. Когато стане ясно каква е работата извършителите на престъплението обикновено отдавна са покрили следите си и не могат да бъдат намерени, за да им се потърси отговорност.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини