9.2 C
София

От 10 до безкрайност: Десетилетното приключение на Xiaomi – възходи, падения и много експерименти

Най-четени

Тази година се навършват 10 години от създаването на Xiaomi. Една марка, която промени представата ни за китайски технологии, наложила понятието стойност в не една и две ниши от индустрията. По този повод, главният изпълнителен директор и основател на компанията, Lei Jun, направи една много интересна ретроспекция.

Нега разгледаме най-важните моменти от нея

Как започва всичко?

Тогава, на китайския пазар има три категории мобилни телефони. Първата категория включва устройствата на гигантите – Samsung, Nokia, Motorola. Втората категория включва устройствата на „Четирите дракона“ – ZTE, Huawei, Coolpad и Lenovo. Третата категория са производителите, които правят евтини копия на по-скъпите устройства. Учудващо или не, те също имат голям дял на пазара. Местните устройства не са на нужното ниво, което води до доминация на глобалните компании, предлагащи хубави устройства, но на много високи цени.

Тогава се заражда мечтата за създаване на „най-добрите телефони в света, на половин цена, за да могат да си ги позволят всички“.

Лесно е да се каже.. Как да се постигне това нещо? Lei Jun забелязва, че всички гиганти са специализирани в областта на хардуера. Той смята, че трябва да се предприеме подход на предлагане, който включва интернет начина на мислене – онлайн предлагане, минимално количество традиционен маркетинг и предлагане на интернет услуги.

Той осъзнал, че ако успее да съчетае софтуера, хардуера и интернет услугите, ще може да промени правилата на играта.

Стига до извода, че Motorola има най-добрия хардуер, Microsoft има най-добрия софтуер, а Google най-добрите интернет услуги. Трябват му най-големите таланти от тези фирми, за да превърне мечтата в реалност.

Прекарва 80% от времето си през първата година, за да намира правилните хора. Част от тях са Lin Bin (тогавашен вицепрезидент на китайския Институт по инженерство на Google) и Hong Feng (невероятен инженер на Google).

Така са поставени основите на Xiaomi!

Раждането на MIUI

Липсва нужното познание по хардуера, за това компанията се фокусира върху разработката на софтуер. Първата стъпка разбира се е операционната система.  Тъй като все още нямат собствени устройства, използват съществуващи такива на други брандове за разработката. Заради характера на създаването на операционна система от нулата, искат да работят върху готова платформа с отворен код. Малко преди това Android вече започва да набира популярност и той се оказва изборът на компанията.

Тъй като тотална преработка би изискала много работа и голям екип, приоритет са най-използваните функции и тяхната правилна имплементация. Говорим за неща като обаждане, писане на съобщение, телефонен указател, начален екран. Това са четирите ключови функции, които са гръбнака на един телефон тогава.

Отнема само 2 месеца, за да се създаде първата версия на MIUI. Създава се форум, чрез който се търсят доброволци да я тестват на устройствата си. Всичко започва със 100 доброволци, чиито имена са интегрирани в екрана за включване.

На 16 август, 2010 година е пусната първата официална версия на MIUI. Оценката от потребителите е много добра, макар и те да са малко. Започват от 100 потребители и за 3 седмици стигат до 800. Истинският интерес обаче започва на 20 септември, когато потребител препоръчва с голям ентусиазъм MIUI в големия форум за разработчици XDA.

Създава се една голяма технологична общност, която съдейства по много начини. Разработват се версии на всякакви езици, платформата се адаптира за различни модели устройства. За по-малко от година, потребителите нарастват до 300 хиляди.

Но да се върнем на смартфоните, къде са те в уравнението?

Следва формирането на много силен хардуерен екип. Ентусиазмът е до небето, но веднага излиза голям проблем. Най-добрите партньори по веригата за доставки са недосегаеми. Няма как да направиш най-добрия телефон, ако нямаш най-добрите компоненти, като част от най-добрата верига за доставки.

Желаят за използват най-добрите части за дисплеи от Sharp, но от там не проявяват интерес. Предприема се ход с търсенето на контакти и връзки. Тръгва се от японския клон на компанията Kingsoft, от където се прави връзка с Mitsui Group. Човек на висок пост там помага да се уговори среща в централата на Sharp zа 26 март, 2011 година. На 11 март обаче става голям инцидент – разрушително земетресение, което нанася много щети върху Япония, последтвано от ядрен инцидент. Въпреки всичко, основателят на Xiaomi, заедно с още трима партньори отива на срещата и нещата се получават.

Раждането на цената от 1999 юана

Толкова струват телефоните от първото поколение на Xiаomi. Това обаче не е планираната първоначално цена. Целта е била 1499 юана. Mi 1 (Xiaomi Phone) по план струва 1500 юана за брой и трябва да се продаде на цена от 1499 юана. Прогнозата е била за около 300 хиляди бройки, които да поставят марката на картата. През август 2011 става ясно обаче, че реалната цена на едно устройство е 2000 юана. Това идва именно от работата с най-добрите доставчици. Връзката с тях е станала много трудно и въобще не е могло да стане дума за договаряне на отстъпки.

Ако цената на телефона остане 1499, това значи стотици милиони юани загуби. Тогава се започва с обмислянето на идеята за продажна цена от 1999 юана. Директорът не бил сигурен, защото произведените в Китай смартфони се продават за средно 700 юана. Дали това няма да е провал?

В крайна сметка става ясно, че има само един начин за проверка. Премиерата е насрочена за 14:00 часа, на 16 август, 2011. В деня преди това има притеснения, че няма да се продаде дори 1 бройка. На събитието обаче се събира голяма тълпа фенове на Mi движението.

Оказва се, че хората приемат цената много добре. Само непосредствено след събитието са направени 300 хиляди предварителни поръчки онлайн. Това е добре, но идва въпроса с липсата на средства и капацитет за производство. Доставчиците не предлагат кредит и искат предварително заплащане. В крайна успяват да се справят със ситуацията и заключението е, че от Xiaomi Phone (Mi 1) се продават цели 7 милиона бройки.

Първото поколение на Redmi всъщност не е първото

Когато имат първата версия на Redmi в ръцете си, въобще не изпитват удовлетворение от нея. Въпреки, че са инвестирани 40 милиона юана в проучване и разработка. Това, което ние видяхме на пазара всъщност е второто поколение. Излиза на пазара на 31 юли, 2013 година. Заемат стаята на срещи в офис сградата на Kingsoft, почти не правят специални промени по интериора. Това е най-скромната премиера в историята на Xiaomi, вероятно и не само на нея.

Оказва се обаче, че устройството се харесва и разтърсва цялата индустрия. На другия ден се покачва цената на акциите дори на Kingsoft. Продават се общо 44.6 милиона бройки.

Lei Jun разказва всички тези истории, за да покаже, че компанията е преминала през много трудни избори и много рискове.

Огромната екосистема Xiaomi

През 2014 година компанията решава да стартира план за създаването на огромна екосистема от продукти, чрез основаването на множество стартъпи. Като пример се посочва манията на китайските туристи да ходят в Япония, за да си купуват машини за готвене на ориз. Превръща се в социален феномен. Тогава Xiaomi създава стартъп за производство на такива машини от висок клас. След година и половина проучване и разработка, успешно влизат на пазара.

В рамките на 6 години са създадени над 100 „екосистемни“ компании, които са предложили над 1000 успешни продукта.

Създаването на Mi Mix – телефон от бъдещето

Компанията иска да предложи и нещо наистина революционно. Mi Mix проекта се ражда в началото на 2014 година. Трябва да отговори на въпроса „Как ще изглеждат телефоните в бъдещето?“. От там се ражда идеята за екран, който покрива цялата предна част. Нещо нечувано до тогава, изискващо големи инвестиции и много работа. Смартфонът доказва колко правилна е политиката на компанията да разглежда инженерите като един от своите най-големи активи.

Устройството е толкова революционно, че бързо намира мястото си в редица музеи на дизайна!
Философията за качеството

Най-силното оръжие и най-слабото място на компанията е съотношението между цена и производителност. Сред китайските потребители има сериозна заблуда, че евтиното не е добро. Философия, която е позната и по цял свят. Това прави марката лесна за неразбиране и отваря възможности на конкуренцията да атакува по този фланг.

Именно заради това компанията решава никога да не прави компромис с контрола на качеството и подобренията от поколение на поколение. Макар и това да е дълъг, труден и досаден процес. След 10 години, Xiaomi не отчита това като грешка, а като един от ключовите елементи за успех.

От високо се пада най-лошо

В третото тримесечие на 2014, Xiaomi вече е лидер в Китай и благодарение на това е номер 3 в света. Това води до желанието на инвеститорите за глобално предлагане. През юни същата година започва експанзията в Индия. Пускат Mi 4, той се разпродава бързо в Китай. Екипът от Индия заявява 500 хиляди бройки, с голям оптимизъм. През януари, 2015 година се състои премиерата там и за голяма изненада, тя е провал. Макар и телефонът да е страхотен, няма никаква разпознаваемост на марката в Индия. В крайна сметка се оказват с инвентар на стойност 1 милиард юана, който не се продава.

Не могат да ги върнат в Китай и да ги продадат там, защото версията за Индия е с 3G, а 4G вече е стандарт в страната. „Какво да правим?“, питат се от компанията. Сформират бригада за бързо реагиране, която обикаля по цял свят, където има пазар за 3G устройства. Говорим за опит за навлизане в 50-60 пазара. Следват редица откази.

В крайна сметка успяват да намерят три вида партньори:
  • Търговци на суровини като природен газ и петрол, които искат да отворят нова линия в бизнеса си
  • Дистрибутори на преносими компютри, които искат да се пробват в сферата на мобилните телефони
  • По-малки дистрибутори, които искат да заложат на Xiaomi на сляпо

В крайна сметка застоялият инвентар се реализира, макар и с някаква загуба. Този провал обаче в последствие се превръща в успех. Към днешна дата Xiaomi се намира официално на над 90 пазара. Марката е топ 5 на 50 страни. Марката вече е в топ 3 на Европа, а от тази година е на първо място в Испания и на второ място във Франция.

А сега на къде? Каква е посоката за Xiaomi?

Изпълнителният директор посочва в речта си, че най-лесният начин да се види „От къде е тръгнала компанията Xiaomi?“ и „На къде се е запътила марката?“ е да видим наскоро представените нови устройства. Най-силно впечатление прави Mi 10 Ultra.

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини