От един смартфон може да зависи икономиката на цяла страна

4
2443

Samsung от доста време е лидер по продажбите на смартфони, но последно време бизнесът на компанията не върви добре. Финансовите резултати от първото тримесечие показаха 60% спад на печалбата, въпреки много добрите продажби на флагманските смартфони от серията Galaxy S10.

През месец април тази година трябваше да започнат продажбите на най-смелия смартфон на Samsung – сгъваемият Galaxy Fold с гъвкав екран. Но компанията отложи неговото излизане за неопределен срок поради възникналите проблеми с дисплея и сега това събитие се обърна срещу нея. И не само срещу нея. Корейският икономист и професор в Националния университет в Сеул Парк Сангин (Park Sangin) счита, че под заплаха е икономиката на Южна Корея.

Проблемите с Galaxy Fold събуждат спомените от 2016 година, когато Samsung иззе от пазара всичките си смартфони Galaxy Note 7, поради риск от самозапалване и взрив на акумулаторните батерии. Този модел така и не се завърна на пазара, а използваните в конфигурацията на този телефон компоненти бяха частично утилизирани, като някои от тях бяха използвани в спонтанно появилият се Galaxy Note Fan Edition.

В Южна Корея, компаниите които оказват влияние на бюджета не са много. Samsung е най-голямата от тях, а Samsung Electronics, която се занимава с производството на смартфони, е нейна дъщерна компания. Южна Корея силно зависи от експорта и именно от печалбите на Samsung и Samsung Electronics се допълва бюджета на страната.

Конгломератът Samsung притежава около 50 компании, включително и такива, които се занимават с продажбата на електроника, реклами, телевизия, застраховки, корабостроене и дори с производството на военна техника. Теоретично, провалът на Samsung само в една област не би могъл да предизвика криза, но професор Парк счита, че в реалността кризата е пред вратата. А това може да окаже твърде негативно влияние на цялата икономика на Южна Корея.

Доходът на Samsung от продажбите на различни електронни устройства за 2017 година е в размер на 239,6 трилиона корейски вони или около $206 милиарда. А това са около 13% от брутния вътрешен продукт на държавата. Компанията Samsung е много добре известна в целия свят като мащабен производител на електронна продукция и инвеститорите разчитат на успехите в това направление.

Една от главните особености на южнокорейската икономика е, че най-големите компании се управляват от семейни кланове. Има дори и специален термин – „чебол„. Това е конгломерат от група формално самостоятелни компании, които са собственост на определени фамилии и се намират под единен финансов контрол.

Samsung също е чебол. Многобройните роднини на президента на Samsung Electronics Ли Джае-йон, синът на председателя на концерна Samsung Ли Кун-хи, притежават дялове във всички дъщерни компании на Samsung. Напълно е възможно да възникне „ефекта на доминото“, който да бъде стартиран от спада в продажбите на смартфони и отлагането на продажбите на Galaxy Fold. Тази тенденция ще продължи да оказва негативно влияние на финансовите показатели на Samsung Electronics, а това ще предизвика спад в цената на акциите на целия конгломерат и дори началото на техните продажби. Възможно е да намалее търсенето на продукцията на Samsung, а това със сигурност ще предизвика финансова криза в Южна Корея.

Парк Сангин предполага, че Samsung е избързал с презентацията на сгъваемия смартфон, понеже е искал да бъде първият производител заел тази пазарна ниша. А сега, след съобщенията за проблемите със сгъваемия екран, Samsung се бои да предложи това мобилно устройство на пазара, понеже има риск да се наложи то да бъде иззето от магазините, както стана с Galaxy Note 7 преди две и половина години. Корейските чеболи са огромна финансова и политическа сила в Южна Корея. Те нямат интерес от промяната на това статукво, но именно тази концентрация на капитала в техни ръце може да постави под заплаха икономиката на цялата държава.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Китай ще ликвидира човечеството
Китай ще ликвидира човечеството

Двойка по финанси и икономика на автора. И за първи курс не става. Много лошо представяне.

zoom
zoom

абсолютно :)))
БВП на Ю.Корея – $1,531млрд.
приходи на самсунг глобални – $211млрд. на самсунг електроникс се падат около 37% от приходите …

дори в един момент да се изстрие компанията самсунг от световната карта нищо нема да се случи . ще дуднат 1 седмица подобни анализатори какво чудо се е случило и тва е …

Путлин е боклук и руският народ ще го свали
Путлин е боклук и руският народ ще го свали

Самсунг произвежда танкове и много други неща, този телефон е един мижав процент от всичко. Консуматорите забравиха, че рекламата представлява само една малка част от стоките и то консматорските продукти.

the professor
the professor

грешка, беше за друга статия