От месец май тази година Китай забранява на мобилните приложения да събират излишни потребителски данни

6
539

Китайските власти от месец май тази година забраняват на разработчиците на мобилни приложения да събират и натрупват излишни данни за жителите на Поднебесната. Съответното постановление вече е прието от ключовете държавни китайски регулаторни органи.

В Китай разработчиците на мобилни приложения често събират най-различни сведения за потребителите, които понякога се оказват излишни. Само че тези, които не искат да споделят своите данни, често пъти не получават достъп до необходимите ресурси.

За борба с това неприятно явление китайските регулатори са формирали границите за допустимото събиране на данни от онлайн услугите. В зависимост от конкретно предоставяната услуга, разработчиците могат да поискат потвърждения на личността, което обикновено е свързано с номер на телефона, достъп до навигацията, до списъка с контактите, до банковите реквизити и други. Така например, онлайн услугите за запознанства могат да поискат потвърждаване на семейното положение, възрастта и пола на клиента.

В новото постановление се казва, че абсолютно всички онлайн услуги, включително и мини приложенията, които са част от стандартните приложения и не изискват инсталиране, попадат в обхвата на този закон. Засега правилата за прилагането на този закон приличат само на препоръки за работа, понеже все още не са описани процеса на контрол и какви ще бъдат наказанията за нарушителите, но се очаква това да се промени.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари