Подробности за ClearBlack AMOLED дисплеите в телефоните на Nokia

0
39

Една от характерните черти на последните телефони, които произвежда финландският мобилен гигант Nokia са футуристичните дисплеи, разработвани по технологията ClearBlack AMOLED. Те възпроизвеждат цветовете с точност, която е изключително голяма и работят прекрасно дори когато телефонът се намира под светлината на ярките слънчеви лъчи, информира Mobile Burn.

До този момент не беше ясно как точно работи цялата система, стояща зад крайния резултат в ClearBlack AMOLED дисплеите, но начинът на работа вече не е забулен в тайни. На първо място по важност са серията поляризиращи филтри, които намаляват до минимум отблясъците и увеличават контраста на екрана. В качествените модели слънчеви очила също се използва подобен филтър, но само един, докато при Nokia те са няколко на брой.

Когато светлината влезе в линейния поляризатор на телефонния дисплей вибрациите на нейните вълни се изглаждат и насочват в определена посока. Следва циркулярният поляризатор, който отново преобразува светлината и я регулира допълнително. Следва сблъсъкът със самия екран и обратното завръщане, където лъчите се натъкват на забавящ слой, който поляризира светлината хоризонтално. Последното препятствие по обратния път е линейният поляризатор, а крайният резултат е почти пълно елиминиране на нежеланите отблясъци.

ClearBlack AMOLED дисплеи има в Lumia 800 и Lumia 710. Подобен екран ще има и бъдещия Lumia 900.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари