fbpx
0.3 C
София

Подробности за Google Now on Tap

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


На тазгодишното издание на Google I/O беше представено най-новото издание на операционната система Android M. Сред множеството нововъведения, които вероятно ще продължат да бъдат разкривани и в следващите седмици, може да отличим обновяването на Google Now, виртуалният асистент на Google.

Google Now on Tap обещава да е решителния отговор на компанията на Siri и Cortana – принадлежащи съответно на Apple и Microsoft. Последните споделят смели планове за своя виртуален асистент, който да подпомага потребителите на Windows 10, но Google не мислят да се отказват от битката.

Google Now on Tap бе презентиран лично от Апарна Ченапрагада, директор на отдела, занимаващ се с Google Now . Тя започна речта си с преглед на състоянието на виртуалните асистенти днес и бъдещето на платформите, след което сподели целта на Google по отношение на развитието на платформата: да разберат как могат да помогнат на потребителите в мобилния свят. За това те следват три стъпки: 1) да разберат контекста (на това, което търсят); 2) да ви дадат нужните отговори и 3) да и помогнат да си свършите работата.

И изглежда Google Now on Tap е проектиран именно с мисъл за изпълняването на тези цели. Подобрената функционалност на асистента идва от години на разработки и проучвания в областта на изкуствените невронни мрежи, имитиращи биологичните невронни мрежи в нашия мозък, помагащи ни да свързваме обекти и понятия от действотелността, да учим, помним, мислим. Това е идеята зад т.нар. „дълбочинни невронни мрежи“, помагащи на Google, за да изграждат технологии като Graph Search например, който подпомага контекстуалното търсене. Добавете към изследванията в областта на дълбочинните мрежи, гласовото и визуално разпознаване и изкуствения интелект, като цяло, огромната планина от данни, до които Google имат достъп,заедно с мобилните устройства, облачния достъп, и разбира се … рекламата (от която идва близо 90% от печалбата на компанията), за да си обясните защо Google ще залага все повече на Google Now on Tap.

„Ние работим, за да направим Google Now малко по-умен с предстоящата поява на Android M, така че да го помолите да ви помага с това, което вършите – точно в дадения момент, навсякъде, заедно с вашия телефон“, пише Апарна Ченапрагада на страниците на блога на Google Inside Search.

Посредством новата версия на Google Now, човек просто трябва да натисне и задържи пръста си върху Home бутона на устройството и Now on Tap ще му помогне. В демонстрацията на технологията бяха дадени много примери, като например чат разговор между двама човека относно това къде ще вечерят. Демонстриращият не знае мястото, предложено му от друата страна. Той натиска и задържа Home бутона и се появява информация за него – местоположение, отзиви и др. Или друга демонстрация. Като например на човек, гледащ снимка във Foursquare. Той използва гласово търсене, за да попита Now on Tap: „Какво е разстоянието оттук до там?“. Отново верен отговор. Now on Tap използва силата на контекстуалното търсене като успява да „отсее“ значимото (името на ресторант, снимката на страницата във Foursqure). В друга демонстрация, отново в разговор между двама човека, единият кани другия да гледат Tomorrowland. Отново, Now on Tap влиза в действие без потребителят на устройството да трябва да търси специално името на филма. Следва показване на връзка към трейлъра на филма в Yotube, връзка към страницата му в IMDB.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини