Популярни приложения за iPhone тайно изпращат личната информация на разработчиците

8
606

Няколко популярни приложения за iOS от големи компании използват специалните аналитични функции, събиращ подробни данни, като например всички действия с екрана и запис на случващото на екрана без знанието на потребителя.

Приложенията Abercrombie & Fitch, Hotels.com, Air Canada, Hollister, Expedia и Singapore Airlines използват Glassbox – аналитичната платформа, която позволява на разработчиците да интегрират технологията за запис на всичко случващо се на екрана в своите приложения.

Това дава възможност на разработчиците да записват цялата информация от дисплея, а след това да изучават записите, за да разберат, по какъв начин потребителите взаимодействат с тези приложения. Докосванията, кликванията върху бутоните на клавиатурата – всичко се предоставя на разработчика на съответното приложение.

Някои приложения, като например Air Canada, използват твърде слабо криптиране на тези данни и предоставят чувствителна информация, като например данните за кредитните карти.

TechCrunch отбеляза, че всички тези приложения имат политика на конфиденциалност, но нито едно от тях не съобщава, че записва екрана на потребителя. Невъзможно е да се разбере, дали някой записва всичко от екрана на дисплея или не.

Glassbox не изисква от своите клиенти задължително да съобщават, че се използва функция за запис на екрана.

Към днешен ден, единственото което могат да направят потребителите е да се откажат от тези приложения и услуги, предлагани от компаниите, занимаващи се със сенчесто проследяване и аналитика.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
5 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
GanchoМирославМестенPenchonababatigaza Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
MCMXLVIII
MCMXLVIII

Изпитвам огромно любопитство да разбера колко от потребителите, четящи Kaldata използват Abercrombie & Fitch, Hotels.com, Air Canada, Hollister, Expedia или Singapore Airlines. До колко тази статия е полезна изобщо? Очаквах, че влизайки тук, ще прочета нещо за Facebook, Google и други „популярни приложения“, а не за такива, които по нашите географски ширини едва ли някой е чувал.

Gancho
Gancho

Можеш да си задоволиш и сам любопитството. Проучи колко българи ходят по хотели и също е време да осъзнаеш, че българската диаспора се разпростира в целия свят, включително и в Канада. По мое мнение, според зависи кой се числи за българин, над 50% не сме в България. Та, интересуват ни неща не само по вашите геогравски ширини.

Pencho
Pencho

Ганчооооо …. кат си стигнал до там кво ми четеш калдата бе !?? Бохо!?

Gancho
Gancho

Що, бре? Какво ѝ е на Kaldata? Може ли да чета каквото си поискам или трябва да Ви питам? Или, може би, да Ви питам за мнението Ви за евентуалните ми четива? Или, може би, видно, смятате се за имащи претенции да оценявате медии, сайтове и прочее?

Gancho
Gancho

Пенчо, да не ме подиграваш за четенето? Можех да чета и преди да имигрирам.

nababatigaza
nababatigaza

Май не Huawei шпионира,а братята американци.Така че препоръчвам,тези ,които ползват iphone не го оставяйте близо до кревата на спалнята си.Може някой разработчик да ви направи хубав домашен клип.хахаха

Мирослав
Мирослав

Huawei малко ме разочароваха. От известно време взе да ми излиза съобщение с което Huawei иска пълен достъп до пощата ми (Gmail) , като включително да има право да я изтрие. Не им дадох, разбира се, но постоянно излиза.

Местен
Местен

Click-bait статия и заглавие, и гледай колко шаранчета хванала…Дреме му на някой, че въпросните апликации събират тая информация ДОКАТО РАБОТИ НА ЦЯЛ ЕКРАН (не минимизирана, не в background режим, не докато ползваш други апликации). Ама на троловете толкова им трябва, толкова рядко публикуват подобни статии за омразната компания…