fbpx
8.9 C
София

Поради липсата на чуждестранно оборудване руските мобилни оператори с над 60% са намалили инсталирането на базови станции

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Поради дефицита на чуждестранното комуникационни оборудване, което досега се предоставяше от Nokia, Ericsson и Huawei, през 2022 година руските мобилни оператори са инсталирали с над 60% по-малко базови станции от необходимото. Руските медии съобщават, че наличните складови запаси се използват за поддържане работоспособността на сега съществуващата инфраструктура. Започнало е оптимизиране на честотните диапазони и се извършва оптимизация на управлението на мобилните мрежи.

В резултат на предприетите мерки качеството на комуникацията в крайна сметка леко се е влошило, но високото качество се е запазило главно благодарение на намаляването на трафика. Според Telecom Daily през 2022 г. са бъдат инсталирани с 60% по-малко базови станции, отколкото през 2021 г., когато броят на новите инсталации от подобен род е достигнал 82 000. Въпреки че цифрите варират значително при различните аналитични компании, базираният в Сколтех център STI публикува почти същата информация: през 2022 година наистина силно е намаляло инсталирането на базови станции за мобилна връзка, а през 2023 година се очакват допълнителни съкращения.

Според Telecom Daily, темповете за изграждане на нови мобилни мрежи е съкратено предимно в по-отдалечените региони на Русия. Аналитиците на Telecom Daily допълват, че през 2022 година средната скорост на обмен на данните в руските мобилни мрежи е намаляла от 24 на 22 Mb/s, и ако броят на базовите станции не бъде увеличен, тази скорост се очаква да падна с още около 4 Mb/s.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини