9.2 C
София

Поставени във видеоклиповете скрити гласови команди могат да хакнат вашия смартфон

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Съвместно изследване на Калифорнийския университет в Бъркли и университета Джорджтаун показа по какъв начин деформирани гласови команди, скрити в клипове на YouTube могат да се използват за атаки на смартфони. Изследването показа, че е възможно подаването на специални гласови команди, които са неразбираеми за човешкото ухо, но съвсем ясни за гласовия асистент. Тези скрити команди могат да бъдат поставени в почти всеки клип и да атакуват мобилното устройство.

 

Системите за разпознаване на човешката рече се развиват много по-бързо, отколкото светът очаква. Ние вече свикнахме да разчитаме на Сири и Кортана, но новите способности, които се появяват в гласовите асистенти вече са повод за загриженост.

 

Проучването се нарича „Скрити гласови команди“ и демонстрира, как чрез тези тайни команди е възможно да се прониква в смартфоните. Изглежда невероятно, но учените са сигурни, че тази възможност вече се използва от хакерите.

Това са специални гласови команди, скрити в клип на YouTube, които са напълно разбираеми за невронната мрежа, но човешкото ухо не може да ги разпознае. Извършва се например отваряне на точно определена уеб-страница и изтегляне на зловреден софтуер, без знанието на потребителя.

 

Учените предложиха два основни модела на подобни атаки. Запис на гласове, които човек може да разпознае при силно концентриране и когато е предупреден и подготвен, може да разбере какво е това. При втория модел се използват силно деформирани гласове, които човекът на практика няма никакъв шанс да разбере.

 

Сега изследователите работят върху система, която предупреждава потребителите за атака чрез скрити гласови команди. И тук се използва машинно обучение, като системата разпознава атаките с точност 99,8%.

Ето и един клип, който показва по какъв начин смартфоните реагират на деформираните и изкривени човешки гласове.

 

Това е съвсем нова заплаха за информационната сигурност, която ще става все по-опасна с усъвършенстването на гласовите помощници.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини