Потребителите със стари Android устройства ще могат да посещават безопасните сайтове още три години

0
3426

Смартфоните с Android 7.1 и надолу след време няма да могат да се използват за преглеждане на сайтове, в които се използват SSL сертификатите на Let’s Encrypt. В интернет има огромен брой от тези ресурси.

Този проблем възникна от това, че компанията Let’s Encrypt реши да прекрати поддръжката на междинния сертификат IdenTrust DST Root CA X3, като първоначално се предполагаше че това ще стане на първи септември 2021 година. Статистиките от месец септември тази година показват че с версия Android 7.1 и по-стара работят примерно една трета от всички Android устройство от целия свят и на тази дата биха се превърнали образно казано в „тиква“.

Добрата новина в тази ситуация е, че Let’s Encrypt и IdenTrust успяха да се споразумеят. Те ще създадат временен междинен сертификат, който ще действа в продължение на следващите три години. За потребителите, които използват стари смартфони и таблети с предишните версии на Android нищо няма да се промени, те няма да забележат смяната на сертификата и ще могат както преди да посещават всички сайтове.

Не е известно какво ще се случи през месец септември 2024 година, когато срокът на междинния сертификат IdenTrust приключи. Но ако компанията реши че старите устройства не могат да осигурят необходимото високо ниво на информационна безопасност при посещаване на сайтовете, то за тях ще бъде спрян достъпът до повечето уеб ресурси.

5 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари