Почти половината от смартфоните са оборудвани със сдвоени камери

1
533
На пазара на смартфоните все по-често може да се срещнат устройства със сдвоени камери. На този тренд обърнаха внимание анализаторите от компанията Counterpoint Technology Market Research.

Според експертите, около 42% от смартфоните, продадени в света през юли 2018 г., са оборудвани с две или повече камери в задната част. Предполага се, че до края на декември, делът на тези апарати ще се увеличи до 60%.

В изследването се отбелязва, че войната за мегапиксели е достигнала своя пик, а новото бойно поле са станали смартфоните с множество сензори за изображения. Сдвоените камери стават ежедневна функция за съвременните смартфони и това стимулира развитието на нови функции, като например допълнена реалност, телеобективи, портретен режим на снимане и др.

Почти всички (96%) продадени по магазините смартфони през юли 2018 година са оборудвани с двойна камера. Делът на телефоните с цени от 600 до 799 долара възлиза на 60%, а в ценовия диапазон от 300-599 долара – 68%. Повече от половината (53%) смартфони, предлагани за 200-299 долара, са оборудвани с двойна основна камера.

Освен това, тази технология достигна и до бюджетните продукти. Например, 29% от новите смартфони, които струват от 100 до 199 долара, са снабдени със сдвоени камери. Нещо повече, те се срещат в апаратите за 99 долара, а дори и в по-евтините.

През юли 2016 г., само 3% от продадените смартфони притежават двойна камера. Година по-късно, цифрата нарасна до 15%, а сега тя е 42%.

Според анализаторите, всички смартфони на компанията OnePlus към момента имат сдвоени камери. При Huawei, степента на проникване на тези смартфони се равнява на 84%, а при Vivo – 61%. Подобна функционалност присъства и в половината от продаваните iPhone. Показателите при брандовете Oppo, Xiaomi и Samsung са съответно 37%, 33% и 24%.

Във флагманските смартфони Google Pixel все още отсъства двойната камера, но най-вероятно компанията няма да остане встрани от тази популярна технология и ще я внедри в близко бъдеще.

Двойната камера може да се използва за създаването на ефект 3D изображения. Благодарение на втория сензор може по-добре да се анализира информацията относно разстоянието до обекта. Това позволява на практика то да стане триизмерно. Освен това, двойната камера ще позволи създаването на портретна снимка със силно замъглен заден фон (така наречения Боке ефект). Благодарение на инфрачервения излъчвател и втората камера с широкоъгълна лупа може да се отразява светлината – това спомага за внасянето на допълнена реалност.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари