Появи се записващ разговорите вирус за Android

1
162

Антивирусната компания CA Technologies предупреди собствениците на смартфони под управлението на операционната система Android за появата на вирус, който записва номерата, с които са провеждани входящи или изходящи разговори от устройството, както и продължителността на разговора.

Всъщност, новият вирус добавя в устройството функция, за която мечтаят много от потребителите на Android. В Android Market има няколко десетки приложения с функция за запис на телефонни разговори или глас, но създаваните от тях файлове се съхраняват изключително в паметта на устройството.

Както заявява в блога на CA Technologies служителят на компанията Динеш Венкатесан, приложението записва разговорите и ги съхранява на картата с памет на смартфона като файлове във формат AMR. Записите могат да бъдат открити в папката shangzhou/callrecord.

При инсталиране на устройството програмата създава конфигурационен файл, който съдържа параметри за връзка с отдалечен сървър. Изследователят не изключва и възможността вирусът тайно да изпраща аудиофайловете към отдалечения сървър, където могат да ги прослушват създателите на зловредната програма.

Съдейки по публикуваните в блога скрийншоти, програмата носи името Android System Messenger. От това следва, че авторите са го маскирали като системно приложение. Не се уточнява по какви канали се разпространява програмата, но магазина за приложения Android Market тя липсва. Известно е също, че не е възможно инсталирането й на смартфона без съгласието на собственика на устройството.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари